The Wall: muziekspectakel met sterrenbezetting

'De wraak van Roger Waters, ' zo zou de officieuze ondertitel kunnenluidenvan het muziekspectakel The Wall, dat rechtstreeks vanaf dePotzdammer Platz in Berlijn wordt uitgezonden. Van 1964 tot '84 was Watersdezanger, bassist en voornaamste songschrijver van Pink Floyd, deEngelse rockdinosaurus die na het vertrek van de belangrijkste man goede sier maakt met diens muzikale ideeen. Nummers van het succesvolle album The darkside of the moon (1973) staan nog altijd prominent op het Pink Floyd-repertoire, zoals dat vorig jaar zomer werd opgevoerd bij een grootscheeps openlucht- en televisieconcert in Venetie. De solocarriere van Roger Waters daarentegen, kwam nauwelijks van de grond. Het publiek herinnerde zich de merknaam en vergat de afzonderlijke groepsleden.

Niet bekend

Het voormalige niemandsland tussen Oost- en West-Berlijn biedt plaats aan meer dan 200.000 mensen, die eerst 'opgewarmd' zullen worden door muziek van The Hooters uit Amerika en Ierse folk van The Chieftains. Bij de eenmalige opvoering van The Wall wordt een 20 meter hoge muur opgetrokken, waarop animatiefilms van Gerald Scarfe geprojecteerd zullen worden. Helikopters, schijnwerpers en opblaasbare decorstukken vervolmaken het visuele circus, terwijl eenvoltallig symfonie-orkest en het koor van het Russische leger muzikaal gewicht in de schaal leggen. Regisseur Waters bracht een sterrenbezetting bij elkaar waarin Van Morison, Sinead O'Connor, Cyndi Lauper, Thomas Dolby en Marianne Faithful de vocale hoofdrollen vervullen. Omdat het bij dit soort evenementen nu eenmaal gebruikelijk is om de opbrengst aan een goed doel af te staan, werd een Memorial Fund for Disaster Relief in het leven geroepen, een instelling die de nobele taak krijgt om hulp te bieden bij nog te gebeuren natuurrampen. Hoewel het verhaal van The Wall over een eenzame ziel die als een soort Don Quichotte de strijd aangaat tegen de bureaucratie inhoudelijk weinig raakpunten biedt met de val van de Berlijnse Muur, ziet Waters de plaats van handeling graag gepaard met een zekere symboliek. Het draait om 'de noodzaak om mensen bij elkaar te brengen', al zal omstreeks een miljard televisiekijkers over de gehele wereld daar minder boodschap aan hebben dan dat 'die plaat van Pink Floyd' op tv wordt uitgevoerd. The Wall, Nederland 2, 22.00 - 0.00 uur, voorafgaand om 21.30 uur een bijzondere aflevering van Nieuwslijn over de Berlijnse Muur.

    • Jan Vollaard