Regeringspartij Griekenland heeft begeerde meerderheid

ATHENE, 21 juli De conservatieve partij Nieuwe Democratie (ND), die sinds de parlementsverkiezingen van 8 april in Griekenland aan de macht is, heeft gisteren eindelijk haar felbeheerde absolute meerderheid van 151 op de 300 in het parlement gekregen. Theodoros Katsikis, de enige afgevaardigde van de splinterpartij Democratische Vernieuwing (DV), die de regering ondersteunde, is naar de ND overgelopen, twee dagen nadat hij met klem speculaties in die richting had tegengesproken.

ND-leider en premier Kostas Mitsotakis had vlak tevoren aangekondigd dat zijn regering tweemaal vier jaar zou aanblijven, waarvan de tweede periode de makkelijkste zou zijn. Na de zomer zou met een parlementaire meerderheid een minder evenredig kiesstelsel worden doorgevoerd zodat de ND met bijna 47 procent van de stemmen een flinke meerderheid in het parlement zou kunnen krijgen. Maar de eerste periode van vier jaar zou zonder verkiezingen worden uitgezeten.

Dank zij Katsikis is dit nu theoretisch mogelijk, maar in de praktijk blijft het voor Mitsotakis haast ondoenlijk omdat het gaat om een schertsfiguur met een bedenkelijk verleden (junta-gezind, strafregister). Meer en meer wordt van een 'geiteregering' gesproken (katsiki betekent geit) en Mitsotakis wordt nu de 'geitedief' genoemd. De oppositie wordt niet moe eraan te herinneren dat de gebeurtenis een herhaling is, op kleinere schaal, van de historische, eveneens door Mitsotakis georganiseerde 'apostasia' (afval) van 25 jaar en vijf dagen geleden, waardoor de liberale regering van George Papandreou ten val kwam. 'Een carbonafdruk', zei oppositieleider Andreas Papandreou ironisch.