NutraSweet opnieuw in opspraak

ROTTERDAM, 21 juli De Amerikaanse zoetstoffenfabrikant NutraSweet heeft het Britse dagblad The Guardian aangeklaagd wegens laster en het opzettelijk verkondigen van onwaarheden. Het dagblad schreef gisteren dat de onderzoeksresultaten op grond waarvan de zoetstof Nutrasweet werd toegelaten door de Food and Drug Administration waren vervalst. The Guardian baseert zich op onderzoek van Erik Millstone, verbonden aande Science Policy Research Unit van de universiteit van Sussex. Millstone stelt onder meer dat er tumoren uit ratten zijn verwijderd en dat onzorgvuldig met labels van proefdieren is omgegaan, waardoor dode dieren later weer als levend in de laboratoriumverslagen opdoken. Dit zou bij cruciaal onderzoek in het begin van de jaren zeventig zijn gebeurd.

De aantijgingen van Millstone zijn niet nieuw. In een in 1986 uitgegeven Penguin pocket noemt hij dezelfde feiten. In de Verenigde Staten is hierover uitgebreid gedebatteerd. V. Feron, verbonden aan het instituut CIVO-toxicologie en voeding van TNO en hoogleraar toxicologie in Utrecht, acht de kans dat er nieuwe feiten op tafel komengering. Bovendien, stelt hij, hebben vergelijkbare onderzoeken in het begin van de jaren tachtig geen tumoren aangetoond die kunnen zijn ontstaan door toediening van aspartaam.

Millstone erkent dat de feiten niet nieuw zijn, maar, stelt hij, de Britse overheid heeft er nooit serieus naar gekeken. Dat gebeurt nu wel. Hij verwacht niet dat NutraSweet de zaak voor de rechter zal laten komen: 'Ik denk dat het bedoeld is om The Guardian en andere media te intimideren. Ik ben immers nooit door hen aangeklaagd, hoewel ik herhaaldelijk over deze zaak heb gepubliceerd.' Aspartaam is is ongeveer tweehonderd maal zoeter dan suiker, waardoor slechts zeer geringe hoeveelheden nodig zijn. Per gram bevat aspartaam ongeveer evenveel calorieen als suiker, maar omdat er zoveel minder van nodig is wordt het vooral gebruikt als zoetstof in 'light' produkten. De zoetstof zit onder meer in vele frisdranken, toetjes, zoetjes voor de koffie en in allerlei snoepgoed.