Frisse lucht voor automobilist

Ouders brengen kleuters met de auto naar school omdat het zo gevaarlijk is op straat. Automobilisten wordt bij smog aangeraden met de auto naar het werk te gaan omdat zij op de fiets teveel ozon zouden opsnuiven. Toch is het ook in de auto niet altijd pluis, schrijft Pon's Automobielhandel, zelfs als men de ramen goed dicht houdt. De zeef waardoor de autoventilator buitenlucht de cabine in blaast houdt lang niet alle stof tegen. Verkeersstofkorreltjeszijn zo fijn! Asfalt- en bandenslijpsel, rook en roet, 't gaat soms om deeltjes die nog geen 0,01 micron groot zijn en 1 micron is maar een duizendste millimeter.

Ontwikkelingstechnici van Volkswagen besloten betere zeven, nee: filters te ontwerpen en ontdekten dat het ongewenste vuil nog het mooistwordt tegengehouden met een elektret-vezelvlies. Een vlies opgebouwd uitmicrovezels van elektreten: dat zijn plastics met een hoge dielektrischeconstante die een eenmaal aangebrachte elektrische lading goed vasthouden. PVDF (polyvinylideenfluoride) is er een voorbeeld van.

Het gaat dus om een filter dat voor gebruik krachtig wordt opgeladen een elektrostatisch filter. In zeventig auto's zijn de filters een jaar getest en ze bevielen geweldig. Ook het vieze stuifmeel dat soms uit de plantaardige stoffering van de wegberm stuift wordt voorwel 99 procent tegengehouden. De lucht in de auto blijft zuiver en gezond, zegt Pon.