Effectenbeurs verkeert in lusteloze stemming

ROTTERDAM, 21 juli De Amsterdamse beurs was deze week in een zomerseen lusteloze stemming. De CBS-koersindex eindigde de week op 202,5 tegeneen slot van 201,2 vorige week.

Maandagmorgen konden handelaren in Amsterdam reageren op het feit dat het Dow Jones-gemiddelde in New York even boven de 3.000 had gestaan. Bovendien liet Greenspan, voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, doorschemeren dat de rente mogelijk omlaag kan, wat gunstig is voor de aandelenkoersen.

Het Damrak begon de week daarom in een zonnige stemming, onder leiding van Koninklijke Olie dat toch al in de lift zat. Aanleiding was het voorlopige akkoord dat binnen de OPEC is gesloten over een vermindering van de olieproduktie en de verwachting dat de OPEC-vergadering van 25 juli positieve resultaten zal opleveren. Koninklijke Olie begon de week op 147,60 gulden en sloot de week twee gulden hoger op 149,60 gulden.

ABN en Amro maakten maandag bekend dat de fusie definitief doorgaat maar konden daarmee niet echt indruk maken. ABN sloot vrijdag met 36,70 gulden precies op de openingskoers van vorige week. Amro opende de week op 72,20 gulden maar is op grond van de omruilverhouding het dubbele vande ABN waard, dus 73,40 gulden gegeven de slotkoers van ABN gisteren. De koers van Amro kroop dan ook langzaam omhoog en kwam uiteindelijk op 73,20 gulden. Dinsdag begon het omruilen: twee aandelen van de nieuwe holding in ruil voor twee aandelen ABN of een aandeel Amro.

Uit het fusiebericht trokken handelaren de conclusie dat de winst van decombinatie iets onder druk zal komen te staan. Anderzijds is de omwisseling in aandelen van de nieuwe holding extra aantrekkelijk gemaakt.

Bandenfabrikant Pirelli melde halverwege de week een duidelijk lagere winst over het eerste halfjaar. De koers daalde al direkt van 26,80 gulden naar 25,50 gulden en eindigde de week op 24,80 gulden.

Op de lokale markt deed Atag (keukens, verlichting, fietsen) het uitstekend. Het bedrijf uit Ulft zei aan het begin van de week dat de winstverwachting voor 1990 gehandhaafd blijft: een stijging met minstenstien procent. Bovendien blijkt de netto winst het eerste halfjaar met een derde te zijn gestegen tot 7,2 miljoen gulden. Atag ging oktober 1987 naar de beurs voor 64,00 gulden en stond aan het beginvan de week op 119,80 gulden. Het goede nieuws leverde al direkt 2,20 gulden koerswinst op.

Fokker stond in de belangstelling in verband met geruchten dat een buitenlandse institutionele belegger een belang in Fokker wil opbouwen. Ook zouden Britse concurrenten interesse tonen.

Bij de minder actieve fondsen sprong vrijdag het Rotterdamse havenfonds Furness inhet oog met een stijging van 142,00 gulden naar 149,00 gulden, een koerswinst van bijna vijf procent.

Donderdag en vrijdag werd de handel in het Twentse bedrijf Blydenstein-Willink (jaloezieen, gordijn- en meubelstoffen) doorgehaald. De beurs doet een onderzoek naar handel met voorkennis. Gisteren werd bekend dat de winst over de eerste helft van dit jaar aanzienlijk is gestegen.