Aantal aanvragers vergoeding Japan opgelopen tot 40.000

AMSTERDAM, 21 juli Het aantal Nederlandse slachtoffers van de oorlog met Japan dat een schadevergoeding van dat land vraagt via de Stichting Japanse Ereschulden, is opgelopen tot 40.000. Dat zegt voorzitter S. A. Lapre van de stichting.

De stichting is in april opgericht, om schadeclaims te verzamelen van militairen en burgers die in de Tweede Wereldoorlog in Japanse gevangenschap hebben gezeten. Wekelijks stromen nog enige duizenden claimformulieren binnen bij de stichting, die via de Verenigde Naties hoopt financiele genoegdoening van Japan te krijgen. De stichting erkent dat zij juridisch gezien niet sterk staat. 'Wij waken voor te groot optimisme', zegt voorzitter Lapre. 'Maar we vinden dat we dit moeten doen.' De stichting vraagt dertig gulden van iedereen die een schadeclaim bij haar aanmeldt. Door het grote aantal aanvragen is zo 1,2 miljoen gulden bijeengebracht. 'Wij hebben met het accountantskantoor KPMG Klynveld Kraayenhof een contract gesloten voor de controle van de boekhouding', aldus Lapre.

De stichting heeft een Amerikaanse advocaat in de arm genomen, R. Huntley, en een computerprogramma aangeschaft dat alle binnenkomende gegevens kan verwerken met bescherming van de privacy. Tot nu bestaan secretariaat, bestuur en adviseurs van de stichting uitsluitend uit vrijwilligers, aldus de voorzitter. 'Maar mogelijk zullen we in verband met de computer een of twee professionele krachten moeten aantrekken.'