Zo liep het af

Saskia Mommer stuurde een met sterren versierde boekenbrief uit Bocholtz in Limburg. 'Beste Bregje. Als eerste: de jeugd van Nederland leest zeker wel! Wij hebben me toch echt een stuk of wat leeswolven in de klas. Nu, dit zijn de boeken waar ik warm van word: Het onzichtbare licht (Evert Hartman), Merlijn en de Keltenkinderen (Gabriele Beijerlein) Oliver Twist (Charles Dickens), Morgen ben ik beter (Evert Hartman). Ik geef wel voorkeur aan boeken met spanning en humor. Maar er mag ook wel iets droevigs inzitten. Aan open eindes erger ik me wel eens. Zo'n leuk boek, en toen... 'We draaiden ons om en liepen weg.' Zoiets. Dat is meestal bij de boeken van Evert Hartman. Maar bij Roald Dahl kun je altijd vergenoegd het boek dichtslaan, van zo liep het af. Van welke boeken ik echt baal zijn die pockets van Enid Blyton. Van Pitty of Belhamelseries. Zo'n verhaal is soms best grappig maar in zo'n boek (echt opvallend) staan zoveel fouten, of het zelf op de typemachine getypt is. Bij de tiende fout klap ik het boek altijd dicht. Met als gevolg dat ik ze nooit uit krijg. Dat is toch stom om steeds fouten te lezen. Maar verder wens ik u nog succes met uw rubriek.' Nu ik hoor dat de jeugd van Nederland heus wel leest, vind ik dat ik wel even met vakantie kan gaan. Als jullie dat ook mochten doen en je leest aan het strand, in je tent of boven op een berg een prachtig boek, laat mij dat dan vooral weten. Wie niet zoveel zin heeft in een echt boek kan misschien Wat een vakantie! meenemen, zo'n ouderwets slappe-kaftboek met korte verhalen, een stripje, een spelletje en een pietsie informatie over grote steden als Brussel, Rome en Oslo. Leopold geeft het uit en het kost fl. 16,90. Boekenbrieven met naam, adres en leeftijd sturen naar: Bregje Boonstra, NRC Handelsblad, Paleisstraat 1, 1012 RB Amsterdam.