Twee clubs uit DDR straks naar Bundesliga

FRANKFURT, 20 juli De Duitse eenwording is driekwart jaar na de ontmanteling van de Muur op voetbalgebied al geregeld. De Westduitse voetbalbond (DFB) heeft gisteren in overleg met de zustervereniging uit het oosten (DFV) besloten de Bundesliga met ingang van het seizoen 1991/'92 uit te breiden met twee clubs uit de DDR. De Oostduitse landskampioen van komend seizoen en de nummer twee van de ranglijst promoveren naar de Bundesliga. Het aantal verenigingen in de hoogste Duitse professionele afdeling komt dan op twintig. Bovendien werd afgesproken dat zes andere Oostduitse teams, na de onderlinge competitie, de tweede Bundesliga gaan versterken. Die wordt dan in twee groepen afgewerkt, met elk twaalf clubs. Na 22 wedstrijden volgt de herindeling in een degradatie- en promotiepoule. De verdere details daarvoor moeten nog worden ingevuld.

Een voorproefje van de samensmelting is er komend seizoen al, wanneer het toernooi om de districtsbekers al een Duits karakter krijgt. Een jaar later is de DFB-beker de inzet van het gezamenlijke toernooi. Aan de integratie in het amateur-, jeugd- en vrouwenvoetbal is ook al gedacht en evenzeer aan regelingen rond scheidsrechters en trainers. De DFV-bestuurders kunnen bovendien met onmiddellijke ingang deelnemen aan vergaderingen van de DFB, die voor de aanloopkosten in de DDR bijna een half miljoen gulden beschikbaar heeft gesteld.

DFB (4,8 miljoen leden) en DFV (500.000 leden) kwamen verder overeen dat de DDR zijn vertegenwoordigende teams (senioren, onder 21 jaar tevens Olympisch elftal en onder 18) zal terugtrekken uit de kwalificatietoernooien voor de Europese titelstrijd. Het Oostduitse elftal was voor het EK in Zweden ingedeeld in poule 5 met de Westduitsers, Wales, Belgie en Luxemburg. De EK-kwalificatieduels tussen de DDR en de Bondsrepubliek die al voor 20 (onder 21) en 21 november op de agenda stonden in Hallen en Leipzig zullen een vriendschappelijk karakter hebben. De andere Oostduitse duels worden geschrapt. Vanaf 1991 kunnen voetballers uit de DDR gekozen worden in de Duitse selecties, die zich proberen te kwalificeren voor Zweden (EK) en Barcelona (OS). 'We hebben een uitstekend resultaat geboekt', zei DFB-voorzitter Hermann Neuberger. 'Beide federaties kunnen zich goed vinden in dit compromis. Vooral wil ik nog eens de vriendschappelijke sfeer benadrukken, waarin alles is beklonken.' Gerhard Mayer-Vorfelder toonde zich namens de Westduitse betaald voetbal organisaties wel enigszins bezorgd over de opname van de Oostduitse clubs in de Bundesliga. Hij wees op de lang gekoesterde wens de Bundesliga's juist in te krimpen tot zestien clubs, maar was best bereid dat naar de toekomst (midden jaren 90) te verschuiven.

Mayer-Vorfelder sprak ondanks de voorzichtige bedenkingen van een historische dag na een scheiding van meer dan veertig jaar. 'Het was voor beide partijen niet altijd gemakkelijk, maar in goede harmonie zijn we in zowel sportief als sportpolitiek en economisch opzicht op belangrijke uitgangspunten tot overeenstemming gekomen', aldus de voorzitter van VfB Stuttgart.

Hans-Georg Moldenhauer, praeses van de DFV, had het eveneens over een 'historische dag' en loofde de 'constructieve samenwerking'.

'We hebben een concept gevonden, waarmee we het voetbal in geheel Duitsland een impuls kunnen geven', zei Moldenhauer, die nog maar eens herinnerde aan de euforie in de DDR toen de 'Mannschaft' van Beckenbauer in Italie de wereldtitel binnenhaalde. (DPA)