Sigarenfirma Hofnar stevent af op faillissement

VALKENSWAARD, 20 juli De sigarenfabriek Hofnar, met vestigingen in Ierland (produktie) en Valkenswaard (verpakken en verkoop), verkeert in grote moeilijkheden. Mr. H. I. Prinsen uit Eindhoven, die als raadsman van de fabriek optreedt, verwacht dat de vennootschap failliet zal gaan.

Op dit moment worden pogingen gedaan voorraden, machines en de inventaris te verkopen aan een onderneming waarvan Prinsen de naam niet wil noemen. De twintig werknemers van de vestiging in Valkenswaard zijn gisteren een dag eerder met vakantie gestuurd. Prinsen weet nog niet wat er gebeurt met het produktiebedrijf in Ierland, waar tachtig mensen werken.

Volgens directeur J. Benno van Hofnar in Valkenswaard zijn de problemen vorig jaar begonnen, toen op het laatste moment onderhandelingen met de Finse sigaren- en sigarettenfabrikant Rettig over de verkoop van Hofnar afsprongen. Volgens Benno kwam meerderheidsaandeelhouder H. Staals toen over de brug met de Eindhovense handelsmaatschappij Solid B. V., die, aldus Benno, 'helaas niks met sigaren te maken heeft.'

Solid zou, aldus Benno, de beloofde kapitaalinjectie in Hofnar achterwege hebben gelaten. Daardoor onstonden er, zegt hij, liquiditeitsproblemen. 'De toestand', aldus Benno, 'is allerminst rooskleurig.' Vorig jaar zomer al werd vastgesteld dat Hofnar te klein was om als zelfstandige onderneming verder te gaan. In 1988 was de produktie naar Ierland overgebracht wegens de lagere lonen. In Valkenswaard werden de activiteiten teruggebracht tot inpakken en verkopen. In Valkenswaard zouden zich volgens Prinsen nu de grootste problemen afspelen. Oorzaak van de problemen in de Nederlandse sigarenindustrie is de overcapaciteit, die is ontstaan doordat er minder sigaren worden gerookt.

De Voedingsbond FNV spreekt van 'het einde van Hofnar', eens een gerenommeerde sigarenfabriek. Een woordvoerder van de bond noemt het 'schandalig' dat de werknemers pas op het laatste moment op de hoogte zijn gebracht van de problemen.