Servie wil parlementariers Kosovo vervolgen

BELGRADO, 20 juli De Albanese parlementsleden die eerder deze maand de Servische provincie Kosovo tot republiek uitriepen, worden juridisch vervolgd. De Servische minister van binnenlandse zaken, Radmilo Bogdanovic, maakte gisteren bekend dat de inlichtingendienst bewijsmateriaal vergaart om de parlementariers voor de rechter te brengen.114 Leden van het parlement van Kosovo een meerderheid riepen op 2 juli op het plein voor het parlementsgebouw Kosovo uit tot republiek. De actie was voor de Servische autoriteiten aanleiding niet alleen het parlement te ontbinden, maar ook de regering. Daarmee werd een eind gemaakt aan de grondwettelijk gegarandeerde provinciale autonomie van Kosovo, die vorig jaar al sterk werd uitgehold. De parlementariers werden op 2 juli niet meer in hun eigen parlementsgebouw toegelaten en zagen zich gedwongen in de open lucht bijeen te komen. Sinds begin deze maand zijn niet alleen het parlement en de regering van Kosovo ontbonden maar is ook de president afgetreden en is Kosovo zijn vertegenwoordigers in federale organen als het Joegoslavische staatspresidium kwijtgeraakt.

Volgens Bogdanovic komt de uitroeping van de (deel)republiek Kosovo neer op 'een misdadige actie' omdat ze 'illegaal is, vijandig, en gericht tegen de territoriale integriteit van Joegoslavie'.

De organisatoren van de stemming kunnen volgens hem gemakkelijk worden geidentificeerd omdat ze 'Slovenie, Kroatie en een aantal Westerse landen bezoeken om er aandacht te vragen voor hun separatistische doeleinden'.

De vrij gekozen regeringen van Slovenie en Kroatie, enkele Westerse landen, het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en het Europese Parlement in Straatsburg hebben de Servische politiek ten aanzien van Kosovo veroordeeld.

Bogdanovic meldde gisteren verder dat in totaal 1.500 politiemannen in Kosovo 'onder invloed van de separatisten' hebben geweigerd orders van hun nieuwe Servische leiding te aanvaarden. Allen, aldus Bogdanovic, zullen worden ontslagen. (AP)