Seoul wil open grens Korea's(EP'

SEOUL, 20 juli De Zuidkoreaanse president Roh Tae Woo heeft vandaag gezegd de grens met communistisch Noord-Korea in augustus vijf dagen te openen. Noord-Korea, dat vorige maand een soortgelijk stap aankondigde, heeft het Zuidkoreaanse besluit meteen afgedaan als 'frauduleuze propaganda'. Roh zei in een toespraak voor de televisie dat de grens vanaf 13 augustus voor iedereen wordt geopend in Panmunjom, het dorp in de gedemilitariseerde zone dat een symbool is geworden van de deling van Korea. 15 Augustus is de 45ste verjaardag van Korea's bevrijding van de Japanse bezetting, die in noord en zuid wordt gevierd. Sinds de Koreaanse oorlog (1950-53) is vrijwel elk verkeer tussen de twee landen verbroken. Ook post- en telefoonverkeer bestaat niet. 'Het feit dat landgenoten in zuid en noord elkaar nog steeds niet kunnen ontmoeten is een grote schande voor ons. Daaraan moet een einde komen', aldus Roh.

Noord-Korea had in juni al gezegd de grens bij Panmunjom open te stellen voor mensen 'uit alle geledingen van de samenleving', maar is volgens waarnemers geschrokken van het feit dat Seoul het plan serieus heeft genomen. De twee landen werden het onlangs wel eens over een ontmoeting van de premiers in september.

De vroegere Noordkoreaanse ambassadeur in Moskou heeft toegegeven dat de Koreaanse oorlog in 1950 is begonnen door de Noordkoreaanse leider Kim Il Sung en niet door Zuid-Korea. Ook Moskou en Peking zeggen nu dat toentertijd een valse voorstelling van zaken is gegeven.

Pag.4: Nieuw licht op geschiedenis