Rotterdam krijgt toch geen economiemuseum

ROTTERDAM, 20 juli Rotterdam krijgt geen economiemuseum. De Stichting Beheer Exploitatiemaatschappij Nationaal Econocenter, die al twee-en-een-half jaar bezig is met het project, is op 17 juli ontbonden, twee maanden voor de geplande opening van het 'science park'. In het Econocenter zou de bezoeker kennis kunnen nemen van de economie in al haar facetten.

De aanloopkosten voor het project waren begroot op 8 miljoen gulden. Volgens Th. van de Horst, economisch directeur van de stichting, was hiervan aanvankelijk 75 procent toegezegd, maar bleek niet meer dan 50 procent te kunnen worden waargemaakt. De stichting vroeg de gemeente Rotterdam (die al 2,3 miljoen had gefinancierd) tevergeefs om extra geld.

Volgens een woordvoerster van de gemeente ging het hierbij 'om een zeer hoog bedrag'.

Mede daarom zag het gemeentebestuur geen mogelijkheden voor verdere financiering. Toen het Econocenter vervolgens geen nieuwe sponsors kon vinden, was de liquidatie van de stichting en van het project een feit. Van der Horst spreekt van 'een drama voor alle betrokkenen' Het project, waarbij onder andere Albert Heijn betrokken was, was groots opgezet. In een gebouw van vijf etages aan de Rotterdamse Leuvehaven (totaal oppervlak 3500 vierkante meter) zou op elke verdieping een aspect van de economie worden belicht. Economische geschiedenis (van ruilhandel tot het computertijdperk), de handel en wandel van de consument, beleggingen, de fiscus, verzekeringen: alles zou aan bod komen door middel van geavanceerde, computergestuurde technologie. Een groot aantal bedrijven werkte aan deze technologie, volgens van der Horst 'een vorm van sponsoring in natura'.

Hij houdt rekening met schadeclaims.

Pronkstuk van het Econocenter had de 'economiemachine' moeten worden, een computer waar bezoekers een willekeurig gegeven konden instoppen (alle ambtenaren 10 procent loonsverhoging) en waar vervolgens de economische gevolgen zouden uitrollen.

De Erasmusuniversiteit leverde een deel van de wetenschappelijke expertise.

Woordvoerder F. Munnich van de Universiteit zegt: 'Dit had ik nooit verwacht. Het idee was fantastisch en alles leek zich prima te zullen ontwikkelen. Na het zoveelste fiasco zou Rotterdam nu eens bij zichzelf te rade moeten gaan'.

Het college van Rotterdam betreurt de gang van zaken, zeker nu Rotterdam vaak in het nieuws komt als weinig aantrekkelijk voor toeristen.