Protest nationalisten in Bulgarije tegen politieke partij Turken

SOFIA, 20 juli In diverse steden in Bulgarije is het openbare leven sinds woensdag verlamd als gevolg van stakingen van Bulgaren, die protesteren tegen het bestaan van een partij van etnische Turken.

De stakingen in de steden Haskovo en Koerdzjali zijn het gevolg van oproepen van het nationalistische Volkscomite voor de Bescherming van Nationale Belangen. In beide steden, waar meer dan de helft van de bevolking van respectievelijk 100.000 en 60.000 mensen uit Turken bestaat, zijn de straten geblokkeerd, rijdt geen openbaar vervoer en bleven de afgelopen dagen de banken, postkantoren, winkels, fabrieken en gemeentelijke instellingen dicht. Alleen in de ziekenhuizen en bakkerijen wordt gewerkt. Ook in andere Bulgaarse steden waar veel Turken wonen, Razgrad en Aitos, is het tot stakingen en protestacties gekomen.

Welke concrete eisen de Bulgaarse nationalisten naar voren brengen is niet duidelijk. Het Volkscomite heeft het begrepen op de Beweging voor Rechten en Vrijheden (DPS), die de Turkse minderheid vertegenwoordigt en die bij de parlementsverkiezingen van vorige maand tot veler verrassing de derde partij van het land werd, met 23 van de vierhonderd zetels in het Bulgaarse parlement. Het Volkscomite heeft een verbod van de DPS geeist met het argument dat de partij op etnische in plaats van op politieke en ideologische gronden is gesticht. Al bij de opening van het parlement op 10 juli kwam het tot korte protestacties van Bulgaarse nationalisten tegen de aanwezigheid van etnische Turken in het parlement. De nationalisten hebben bij de politie de dossiers opgevraagd van de 23 Turkse parlementariers, van wie, zo menen ze, sommigen in het verleden betrokken zijn geweest bij 'terroristische acties'.

Ze doelen daarmee op het verzet dat de Turken in 1984 en 1985 hebben geboden tegen de campagne waarin ze onder dwang werden gebulgariseerd.

In het dorp Pripek, niet ver van Koerdzjali, wordt al enige tijd een hongerstaking gehouden. De actievoerders protesteren tegen pogingen van de DPS, 'gebulgariseerde' Turken ervan te overtuigen, zich weer voor Turken uit te geven. Oudere Turken in het dorp zouden hun kinderen onder druk zetten. (Reuter)