Opnieuw beursschandaal in Japan, connecties met LDP

TOKIO, 20 juli Twee beursspeculanten in Japan zijn gisteren aangehouden die beiden connecties hebben met de regerende Liberaal Democratische Partij. De beurs van Tokio tuimelde in reactie vandaag met 1,9 procent.

Een van hen is Mitsuhiro Kotani, die in april via ongeoorloofde handelingen kans zag de koers van de aandelen Fijita Tourist Enterprises sterk op te drijven. Dat leverde hem een winst op van omgerekend ongeveer 370 miljoen gulden.

Kotani heeft nauwe contacten met zakenlieden en politici, onder wie oud-premier Nakasone. De tweede die is aangehouden is Shuichi Yamamoto, particulier secretaris van een voormalige algemeen-secretaris van de regerende Liberaal Democratische Partij.

Als blijkt dat politici hebben kunnen profiteren van de transacties van Yamamoto kan er een tweede Recruit-schandaal ontstaan, zo citeert het dagblad Asahi Shimbum vandaag een parlementarier van de LDP. Dat schandaal leidde vorig jaar ertoe dat twee Japanse kabinetten kort na elkaar zijn afgetreden. Talloze politici hadden aandelen Recruit toegespeeld gekregen voordat dat concern een beursnotering kreeg. In korte tijd leverden die aandelen een enorme winst op.

De arrestaties van gisteren waren er mede de oorzaak van dat de aandelen op de Japanse effectenbeurs vandaag daalden met 634,1 yen. (DPA)