Nederlandsche Bank steunt gulden tegen peseta en lire

ROTTERDAM, 20 juli De Nederlandsche Bank heeft deze week in een ongebruikelijke actie de gulden verdedigd tegen de peseta en de lire.

In de afgelopen maanden waren peseta en lire flink duurder geworden ten opzichte van de gulden. Zo moest de toerist voor 100 peseta al bijna een dubbeltje meer betalen.

De centrale bank, die haar beleid doorgaans afstemt op de ontwikkeling van de D-mark, was nu gedwongen zich te richten op de steeds sterker wordende munten uit Spanje en Italie.

De bank steunde volgens een woordvoerder de koers van de eigen munt door guldens in te kopen in ruil voor peseta's. Verder is de rente licht verhoogd om de gulden voor beleggers aantrekkelijker te maken. De bank wil met deze actie voorkomen dat de peseta de grens overschrijdt van 1,84 cent en de lire die van 0,154 cent. De Nederlandsche Bank wijst erop dat de lire en de peseta in de zomermaanden altijd wat sterker zijn omdat de vraag van toeristen naar deze valuta groot is. 'Maar de economische kracht van de twee landen speelt deze keer een grotere rol', aldus een woordvoerder.

Pag.9: Vervolg