Mogelijk 15.000 man weg bij Citicorp Bank

ROTTERDAM, 20 juli Onno Ruding komt, 15.000 bankemploye's gaan. De Nederlandse oud-minister van financien stapt op een bewogen tijdstip als commissaris binnen bij Citicorp, de grootste bank van de Verenigde Staten, die vandaag ingrijpende saneringsplannen bekend zou maken.

De bank meldde deze week dat de netto winst het afgelopen kwartaal met ruim een derde is gezakt ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, vooral als gevolg van afschrijvingen op leningen aan ontwikkelingslanden en problemen in de Amerikaanse onroerend goed-sector.

De Financial Times van vandaag zegt dat het bestuur bij de afdeling financien op termijn mogelijk 15.000 man op straat moet zetten om de neergaande trend te keren, ruim 17 procent van het totale aantal werknemers van de bank (92.000). Citicorp zou drastisch moeten bezuinigen, de managementstructuur herzien en de activiteiten in de Verenigde Staten, Japan en Europa beter stroomlijnen. Het vertrek eerder deze maand van George Davis, chef van de afdeling bedrijfsfinancien Noord-Amerika, past in het nieuwe beleid.

De Brit Tom Jones, vice-president financieel beheer, zei tegenover analisten met enig understatement dat 'de uitgaven teveel stijgen in vergelijking met de bedrijfsactiviteiten'.

Het onmiddellijk afstoten van een groot aantal banen sloot hij uit.

Het commercieel bezit van Citicorp bedroeg eind vorige maand 12,6 miljard dollar (23,3 miljard gulden). Daarvan is bijna een achtste (1,6 miljard dollar) belegd in de onroerend goed-sector waar de prijzen nog steeds dalen. Volgens Jones heeft Citicorp hierop 42 miljoen dollar afgeschreven omdat de bodem van de prijzen nog niet in zicht is. Er is 46 miljoen dollar gereserveerd voor komende kredietverliezen.

Citicorp ondervindt ook aan den lijve dat het aantal fusies en overnemingen in de Verenigde Staten daalt. De afdeling bedrijfsfinanciering zag de netto winst het afgelopen kwartaal kelderen tot 42 miljoen dollar, minder dan een derde van het resultaat in dezelfde periode vorig jaar (136 miljoen dollar). Marios Rios Pinochet, voormalig vice-president risicobeheer bij Citycorp, is gisteren door een rechtbank in New York veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. Hij wordt beschuldigd van het verduisteren van 25 miljoen dollar aan waardepapieren. Pinochet, die verre familie van de oud-president van Chili zegt te zijn, ontkent en gaat in hoger beroep.(Reuter)