Meer successen op het Cambodjaans slagveld voor de Rode Khmer

PHNOM PENH, 20 juli De Cambodjaanse Rode Khmer heeft in een offensief van vijf weken grote delen van het centrum van het land veroverd. Dat melden verslaggevers die de afgelopen dagen in het gebied zijn geweest. De opmars van de Rode Khmer was woensdag voor Washington reden de steun aan de verzetscoalitie in te trekken. Het 30.000 man sterke leger van de communistische Rode Khmer heeft honderden dorpen veroverd op het regeringsleger van premier Hun Sen. 'Ze hebben alles wat ze nodig hebben van China gekregen. Voorlopig hebben ze geen behoefte aan meer wapens en munitie', aldus Khan Savoeun, een commandant van het niet-communistische guerrillaleger van prins Norodom Sihanouk, waarmee de Rode Khmer een coalitie vormt. De derde partij in de verzetscoalitie is het nationalistische KPNLF. 'De Amerikaanse steun is voor ons heel belangrijk', zei Khan, 'maar voor de Rode Khmer betekent het niets.' Ta Pok een commandant van de Rode Khmer in het noordwesten zei het nieuws over het Amerikaanse besluit te hebben vernomen via The Voice of America, maar hij zei niets te verwachten van vreedzame oplossingen. 'De Vietnamezen luisteren alleen naar kracht en dat kunnen ze maar beter doen ook.'

Het Cambodjaanse verzet beticht Vietnam ervan zijn troepen vorig jaar september niet te heben teruggetrokken, maar de hulp aan Hun Sen op heimelijke manier te hebben voortgezet. 'Onze strategie is er nu op gericht Kompong Speu, Battambang en Kompong Thom verder te isoleren. Grote delen daarvan hebben we al in handen, het gaat heel heel goed met ons', aldus Ta Pok.

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA was op de hoogte van de vorderingen van de Rode Khmer en volgens waarnemers in Washington is dat de doorslaggevende factor geweest bij het besluit geen steun meer te verlenen aan het verzet. De CIA kwam er ook achter de hulp, die bedoeld was voor de twee niet-communistische facties ook terecht kwam bij de Rode Khmer. In rapporten van de CIA werd een vergelijking getrokken met de situatie in 1974 en 1975 toen de Rode Khmer hun offensief tegen het door de Amerikanen gesteunde regime Lon Nol met een overwinning zagen bekroond. Rode Khmer-leider Pol Pot vestigde daarna een schrikbewind dat aan zeker een miljoen Cambodjanen het leven kostte. Washington vreesde dat een tweede 'Killing Fields' zich zou voordoen en besloot tot de belangrijke koerswijziging. (AP, Reuter, UPI)