Liberia verzoekt VS om sturen van een vredesmacht

WASHINGTON/MONROVIA, 20 juli Liberiaanse regeringsfunctionarissen hebben gisteren in een brief aan de Amerikaanse president Bush verzocht om de tijdelijke installering van een Amerikaanse 'vredesmacht' in Liberia, nadat president Samuel Doe zijn land zal hebben verlaten. Het grootste deel van Liberia is bezet door rebellentroepen onder leiding van Charles Taylor.

In de brief vroegen de Liberiaanse minister van buitenlandse zaken, Rudolph Johnson, de Liberiaanse ambassadeur in de Verenigde Staten, Eugenia Wordsworth-Stevenson, en acht andere prominente Liberianen om een Amerikaanse vredesmacht, die op uitnodiging van een Liberiaanse interimregering zou moeten toezien op een vreedzame beeindiging van de burgeroorlog in Liberia.

Hoe het vertrek van Doe in zijn werk moet gaan blijkt niet uit de brief. Doe zei onlangs dat hij bereid is het land te verlaten, mits zijn eigen veiligheid en die van zijn Krahnstam zou worden gewaarborgd. Tot nu toe heeft hij echter geen aanstalten gemaakt Liberia te verlaten. De rebellen hebben de hoofdstad Monrovia omsingeld. Gisteren riepen zij de inwoners op de stad te verlaten omdat zij een aanval voorbereiden. Vredesoverleg in het buurland Sierra Leone heeft tot nu toe niets opgeleverd. (UPI, AP)