Koeweit beticht Irak ervan zijn olie te stelen

KOEWEIT/BAGDAD/WASHINGTON, 20 juli Koeweit heeft gisteren alle Iraakse beschuldigingen aan zijn adres afgewezen, en op zijn beurt Irak ervan beticht Koeweitse olie te stelen. Arabische landen proberen de crisis te sussen.

Volgens de beschuldigingen van Bagdad heeft Koeweit niet alleen Irak benadeeld door de markt met olie te overspoelen en zo de prijzen te drukken, maar ook voor miljarden dollars illegaal olie op Iraks grondgebied opgepompt. In een memorandum aan de Arabische Liga verzekerde de Koeweitse minister van buitenlandse zaken sjeik Sabah al-Ahmed al-Sabah echter dat juist Irak 'nog altijd zijn herhaalde pogingen voortzet om putten te slaan binnen Koeweits grondgebied'.

'Irak heeft een rijk verleden wat betreft schendingen van Koeweits grondgebied, een verleden dat door feiten wordt gestaafd', aldus de minister. Sjeik Sabah stelde bovendien dat Koeweit evenzeer had geleden onder de dalende olieprijzen in de jaren tachtig. Volgens Bagdad dat met grote economische problemen te kampen heeft, mede als gevolg van een geld-verslindend bewapenings- en wederopbouwprogramma heeft de inzakking van de olieprijzen Irak sinds 1981 89 miljard dollar gekost. In het memorandum vroeg Koeweit voorts om hulp van de Arabische Liga bij de oplossing van het oude grensconflict tussen Koeweit en Irak. Sjeik Sabah onderstreepte dat Irak deze kwestie nooit heeft willen regelen. Het grensconflict dateert al van Koeweits onafhankelijkheid van Groot-Brittannie in 1961. Irak richtte zijn beschuldigingen inzake overproduktie van olie, waarbij het van militaire agressie sprak, eerder deze week niet alleen tegen Koeweit, maar ook tegen de Verenigde Arabische Emiraten. De scherpste beschuldigingen waren echter tegen Koeweit gericht. In de voortgaande woordenoorlog schreef de Iraakse officiele pers vandaag er zeker van te zijn dat de twee landen zich niet zouden houden aan hun beloften van vorige week hun OPEC-oliequota niet langer te overschrijden. De Saoedische koning Fahd, de Egyptische president Mubarak en andere Arabische leiders hebben inmiddels contact opgenomen met de twee landen om het conflict te regelen. Mubarak deed vandaag een beroep op Irak en Koeweit hun meningsverschillen bij te leggen in een 'broederlijke, opbouwende dialoog'.

De secretaris-generaal van de Arabische Liga, Chadli Klibi, zou vandaag naar Koeweit gaan om zijn goede diensten aan te bieden. (Reuter, AP, UPI, AFP)