Houten Goliath

In het Amsterdams Historisch Museum kan je limonade drinken aan de voeten van een reus. Het is Goliath uit de bijbel die hier vijf meter dertig hoog, speer in de hand uitkijkt over het museumrestaurant. Soms schudt hij dreigend met zijn hoofd en rollen zijn ogen, dank zij een mechaniekje met een touwtje op zijn rug. Goliath's maker was waarschijnlijk rond 1650 de houtsnijder Vinckenbrinck, die ook de preekstoel van de Nieuwe Kerk fabriceerde. De reus stond samen met schildknaap en David (ook allebei bewaard) in het Oude Doolhof, een soort voorloper van de Efteling aan de Prinsengracht. Van 1625 tot 1862 lieten onze voorouders zich in deze Pleziertuin natspuiten door de fonteintjes. Later lag Goliath jaren op een zolder, tot het Historisch Museum hem in 1974 triomfantelijk op een platte kar, met een harmonieorkest voorop, door de stad voerde. De reus kwam binnen voordat de deuren van het restaurant op hun plaats zaten, en staat nu op de enige plek waar ze hem kunnen bergen. Hij kan er ook nooit meer uit, wat niet geldt voor het steentje in de slinger van de kleine David. Ooit was dat een platte kei uit de Sinai-woestijn, ideaal voor het buiten westen schieten van reuzen, maar die heeft het publiek in zijn zak gestoken. En als je zo'n steen vastlijmt? Dan gaan de limonadedrinkers er aan sjorren, waar beelden van driehonderd jaar oud niet tegen kunnen. Daarom is David's slinger leeg.

Amsterdams Historisch Museum, Kalverstraat 92. Dagelijks open van 11-17 uur.