Golfer Muntz geniet ondanks lage plaats van het Britse Open

ST ANDREWS, 20 juli - Richard Rahusen, bestuurslid van de organiserende Royal en Ancient Golfclub St Andrews, sprak van een uniek moment voor het Nederlandse golf toen Rolf Muntz zijn eerste bal bij het Britse Open wegsloeg. 'Een Nederlands talent naast deze geweldenaren.'

Muntz' medespeler Gary Player, een routinier van 54 jaar, noemde hem een talent en een gentleman, maar na de eerste dag stond de 21-jarige amateur kansloos in de achterhoede van het klassement met 78 slagen, zes boven par.

Muntz struikelde gisteren op een zonovergoten baan over de dertiende hole. Daarvoor leek hij op weg naar een sentatie. Hij hield gelijke tred met zijn twee metgezellen, Player en de 60-jarige Arnold Palmer, twee voormalige winnaars van het topevenement, en stond na elf holes zelfs twee slagen op het duo voor. Bij de twaalfde hole tekende de kentering zich al aan; op de dertiende ging het helemaal mis. Muntz: 'De wind uit zee werd steeds sterker en kwam op de terugweg naar het clubhuis van de rechterkant. Alle dagen dat ik hier oefende, kwam de wind uit de andere richting. Ik wist niet hoe ik hiermee moest omgaan', aldus Muntz na twee double-bogeys (2 boven par, 13de en 17de holes) en twee bogeys (1 boven par, 15de en 16de hole). Hij koos de verkeerde stokken, houten-3 in plaats van ijzer-3, en vond zijn ballen in het hoge gras terug. Player en Palmer bleven ondertussen onverstoorbaar pars maken met soms een birdie tussendoor, zodat zij ruim voor Muntz eindigden. Op de dertiende holes kon Muntz alleen opzij spelen. Op de 17de hole mislukte een slag uit de rough volkomen. Op de laatste hole vond hij zijn goede spel terug, maar was het kwaad al geschied, al zag hij het zelf positiever. 'Ik heb best genoten.' De helft van de deelnemers speelde gisteren 'beter dan de baan', gebruikten dus minder dan 72 slagen. Malcolm Allen en de op revanche beluste Australier Greg Norman (hij verloor het Britse Open vorig jaar in de playoff) waren de besten: 66 slagen, een minder dan de Engelse ster Nick Faldo. Norman heeft er een gewoonte van gemaakt om wedstrijden zwak te beginnen. In St. Andrews week hij daarvan af. 'Ik hoop nu dat ik de rest van de dagen net zo speel als in de andere toernooien.'

In dat geval is Norman een grote kanshebber voor de hoofdprijs. Allen, een 31-jarige Amerikaan, is een verrassende naam aan kop van het klassement. De speler gaf na afloop toe dat hij normaal alleen droomt van een dergelijke serie. De vader van Michael Allen was een goede tennisser. In 1946 bereikte hij de tweede ronde van Wimbledon en verloor toen van de vader van topspeelster Chris Evert.(ANP/Reuter)