Geen slachtoffers bij noodlanding van Britse Fokker-27 op Schiphol

AMSTERDAM, 20 juli Een Fokker Friendship van de Britse luchtvaarmaatschappij AirUK, een F-27, heeft gisteravond omstreeks half negen een noodlanding moeten maken op Schiphol, door een defect rechter landingsgestel.

De zeventien passagiers elf Britten en zes Nederlanders en vier bemanningsleden bleven ongedeerd. De Rijksluchtvaartdienst onderzoekt de oorzaak van het defect.

Captain D. Holcroft van vlucht UK 872, afkomstig van het Londense vliegveld Stanstead, meldde om half acht aan de verkeersleiding van Schiphol problemen met de vergrendeling van de rechter landingspoot. Om kwart voor acht werd op Schiphol groot alarm geslagen. Brandweerwagens, ambulances, een medisch opvangcentrum op de luchthaven en het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam werden in staat van paraatheid gebracht.

Het toestel landde met een landingsgestel op de Buitenveldertbaan. De rechtervleugel sleepte over de grond waardoor brand ontstond. Meerijdende brandweerwagens slaagden erin de brand snel te blussen. Vlak voor het einde van de landingsbaan kwam het toestel tot stilstand. De passagiers sprongen meteen vanaf een hoogte van een meter uit het vliegtuig en werden opgevangen door personeel van AirUK en de KLM. Van de Fokker-27, een tweemotorig schroefturbinevliegtuig, zijn 786 toestellen gebouwd tussen 1955 en 1986. 'De F-27 is de Volkswagen onder de vliegtuigen', aldus Fokker-woordvoerder R. Mol. 'Hij doet het altijd. Er zijn wel eens eerder problemen geweest met het landingsgestel, maar specifieke gevallen kan ik me niet herinneren.'

De F-27 is opgevolgd door de F-50 en de F-28 door de F-100. Van het laatste type Fokker is op Schiphol in 1987 een toestel door het landingsgestel gezakt.

AirUk Engineering is verantwoordelijk voor het onderhoud van de F-27 die gisteravond een noodlanding maakte, aldus een woordvoerster van de Engelse luchtvaartmaatschappij. Het toestel is voor de vlucht nog gecontroleerd en in orde bevonden. In mei 1988 sloeg de verkeersleiding van Schiphol voor het laatst groot alarm toen het landingsgestel van een Jumbo weigerde.