Egypte boos na kritiek Irak en PLO

KAIRO, 20 juli In Egypte is gisteren boos gereageerd op kritische uitspraken aan het adres van Kairo van de zijde van zijn officiele bondgenoten Irak en de PLO, die de laatste maanden juist zeer veel nader tot elkaar zijn gekomen. 'Arafat belastert Egypte en Tareq Aziz steunt hem', luidde een kop op de voorpagina van de semi-officiele krant Al-Ahram..PLO-leider Arafat en de Iraakse minister van buitenlandse zaken Tareq Aziz spuiden hun krtiek begin deze week op een ministersbijeenkomst van de Arabische Liga in Tunis gewijd aan het Amerikaanse besluit de dialoog met de PLO op te schorten. Daarbij waren slechts enkele Arabische ministers aanwezig; de meeste lidstaten, waaronder Egypte, hadden een afvaardiging van lager niveau gestuurd.

Arafat en Tareq Aziz hekelden speciaal Egyptes afwezigheid. 'Een Arabisch land (Egypte) bracht de PLO ertoe een dialoog met Amerika te beginnen Nu is die dialoog opgeschort. Is het niet hun verantwoordelijkheid (om aanwezig te zijn)', vroeg Tareq Aziz volgens Egyptische kranten. De pers gaf geen bijzonderheden over Arafats opmerkingen.

Volgens een officiele mededeling was de Egyptische minister van buitenlandse zaken, Abdel Meguid, niet in staat naar Tunis te gaan wegens het bezoek van de Syrische president Hafez al-Assad aan Kairo. Een Egyptische bron zei dat Irak mogelijk kwaad is over dat bezoek, Assads eerste sinds 13 jaar. Irak en Syrie zijn al jaren in een bitter conflict gewikkeld.

Verscheidene Egyptische kranten uitten hun woede door Irak aan te vallen wegens zijn dreigementen aan het adres van Koeweit. Ze wezen erop dat het emiraat Bagdad aanzienlijke hulp had geleverd in de oorlog tegen Iran, en het nu niet verdiende te worden gebrandmerkt als een 'militaire agressor' en een 'oliedief'.

(Reuter, AP, UPI)