Damrak rustig onder koersdaling in Tokio

ROTTERDAM, 20 juli Het Damrak bleef rustig onder de koersval in Tokio waar de aandelen 1,9 procent daalden. Koninklijke Olie was sterk.

AMSTERDAM Op een vriendelijke en rustige beurs gingen de noteringen op het koersenbord over het algemeen omhoog. De winsten bleven beperkt. De CBS-stemmingsindex, de dagelijkse graadmeter, opende hoger op 121,70 om een uur later een stand te noteren van 121,90 tegen een slot gisteren van 121,60). Ondanks een daling van de obligatiemarkt met 0,1 tot 0,2 punt, zocht het Damrak zijn eigen weg. Daarbij was nauwelijks steun te verwachten van de Londense beurs die in de ochtenduren een stijging van drie punten boekte. Een aanslag van de IRA vanmorgen bij het Londense beursgebouw kostte geen mensenlevens.

Ondanks een lagere dollar kon het anders zo valutagevoelige Koninklijke Olie na een uur handel een flinke winst boeken van fl. 1,70 op fl. 149,10. Daarbij kreeg het oliefonds een duw in de rug van de hogere oliewaarden op de beurs van New York. Handelaren verwachten dat de komende OPEC-vergadering op 25 juli een stimulerend effect zal hebben op de olieprijs.

Het chemiefonds Akzo blijft last hebben van de onzekerheid over de begin augustus te publiceren kwartaalcijfers. Akzo moest, in tegenstelling tot de andere internationals, bescheiden achteruit naar fl. 118,40, een verlies van twee dubbeltjes. KLM en Philips boekten elk een winstje van fl. 0,20 op respectievelijk fl. 34,70 en fl. 29,40. Unilever kroop fl. 0,30 omhoog naar fl. 163,50. Hoogovens maakte een sprong met fl. 1,10 naar fl. 70,30. Pakhoed trok fl. 2,80 aan tot fl. 212. BT behaalde een stijging van fl. 0,60 op fl. 75,20. De gisteren zo populaire Fokker kon in het eerste uur amper van zijn plaats komen en steeg slechts fl. 0,10 tot fl. 53,10. De winststijging bij Crown van Gelder met 40 procent liet branchegenoot KNP 80 cent omhoog schieten naar fl. 49,80. Crown van Gelder zelf kon een winst boeken van fl. 1,50 op fl. 131,50. Parallelmarktfonds Berghuizer Papier snelde zeven dubbeltjes omhoog naar fl. 52. Gelderse Papier noteerde fl. 0,50 beter op fl. 89. Op de lokale markt was weinig beweging te bekennen. Zo bleven de koersen van de twintig belangrijkste lokale fondsen schommelen tussen een paar dubbeltjes verlies of winst. ACF kwam fl. 0,30 hoger op fl. 39,30 en HBG daalde fl. 0,20 tot fl. 203. De verkoop van het CKK-pakket door Begemann zorgde nauwelijks voor spektakel op de vloer. Begemann trok twee dubbeltjes aan tot fl. 189,50. CKK bleef gelijk aan het slot van gisteren (fl. 169). Het bericht dat Grolsch bier gaat exporteren naar Duitsland liet de koers bescheiden stijgen naar een niveau van fl. 156,50, een winst van fl. 1.

NEW YORK Met een eindspurt in de laatste twintigminuten van de handel sloot de effectenbeurs van New York gisteren hoger. Het Dow Jones-gemiddelde van dertig industriele fondsen stond de hele dag in de min, maar steeg toch nog met 12,14 punten tot 2993,82. Tegenvallende winstcijfers en ongerustheid over de onroerend-goedmarkt van Californie bepaalden de negatieve stemming.

HomeFed Corp, de moedermaatschappij van een Californische bank, maakte een fiks verlies in het tweede kwartaal van 1990 bekend. Dat maakte ongerustheid los over de verslechterende onroerend-goedmarkt in California, die ook de resultaten van andere banken negatief zou kunnen beinvloeden.

TOKIO Het Nikkei-gemiddelde van 225geselecteerde aandelen is vandaag 634,10 yen (1,9 procent) gedaald en gesloten op 32.421,52 yen. De aandelen daalden vooral in het laatste uur nadat Yasushi Mieno, de president van de centrale bank, zijn zorg uitsprak over een te snel groeiende geldhoeveelheid (12,6 procent in juni). Hij zei de stijgende prijzen scherp in de gaten te houden. Handelaren vrezen dat Mieno de trend wil keren met een verhoging van het disconto dat nu op 5,25 procent staat. De omzet bedroeg ongeveer 500 mijoen aandelen. De dollar steeg 0,75 yen en sloot op 148,35 yen per dollar.