Cubanen verlaten huis zaakgelastigde

HAVANA, 20 juli Vijf Cubanen die het huis van de Tsjechoslowaakse tijdelijk zaakgelastigde in Havana een week bezet hebben gehouden, hebben zich gisteren overgegeven aan de autoriteiten. Cuba heeft gisteren laten weten dat zal worden bewezen dat de ambassadevluchtelingen deel uitmaken van een met opzet geplande provocatie.

Tsjechoslowakije heeft geweigerd de vijf Cubanen, vier mannen en een vrouw, bescherming te bieden, omdat zij zich een week geleden met geweld toegang tot het huis hadden verschaft en hadden geeist dat Praag hen zou helpen het land te verlaten. Volgens Tsjechoslowaakse diplomaten bestaat het vermoeden dat de vijf geen echte asielzoekers waren.

De vijf maakten deel uit van in totaal negentien Cubanen die de afgelopen dagen hebben geprobeerd via Europese ambassades het land te verlaten. Eerder verlieten veertien Cubanen de Tsjechoslowaakse ambassade. Zij hebben zich overgegeven aan de Cubaanse autoriteiten. In de Spaanse ambassade in Havana zitten nu nog vier Cubanen, evenals in de Italiaanse ambassade.

Na zijn ambassadeur naar Madrid te hebben teruggeroepen voor overleg, heeft Spanje nu ook de economische samenwerking met Cuba opgeschort. Ook drie 'symbolische' EG-projecten in Cuba die op het punt stonden te beginnen zijn opgeschort, aldus de Spaanse EG-commissaris voor ontwikkelingszaken Abel Matutes.

De Cubaanse media beschuldigen intussen de landen van de betrokken ambassades, evenals de VS en de Bondsrepubliek, ervan dat zij samenspannen tegen Cuba door mensen aan te zetten het land via hun diplomatieke vertegenwoordigingen te ontvluchten. (Reuter, AP)