Charta vraagt Havel plan voor bezoek aan Salzburg op tegeven

PRAAG, 20 juli Charta 77, de beweging die zich van 1977 tot de revolutie van vorig jaar heeft ingezet voor de rechten van de mens in Tsjechoslowakije, heeft gisteren president Havel afgeraden om naar het muziekfestival van Salzburg te gaan met het oog op de aanwezigheid van de Oostenrijkse president Waldheim.

In een gisteren gepubliceerde open brief aan Havel zelf ten tijde van het vorige regime een vooraanstaand aanhanger van Charta en een van haar eerste woordvoerders vroeg Charta hem zijn bezoek aan Salzburg 'nog eens te overdenken' en anders zijn redenen voor het bezoek bekend te maken. Havel wordt geacht tijdens de opening van het festival, volgende week, het woord te voeren. Hij gaat eerst naar het festival van Bayreuth, waar hij de Westduitse president Weizsacker ontmoet, om vervolgens met zijn collega door te reizen naar Salzburg.

De plannen zijn de afgelopen dagen in Tsjechoslowakije door woordvoerders van talrijke organisaties veroordeeld, vooral met het oog op de ontmoeting met de controversiele Waldheim. 'De hele wereld weet wie Waldheim is en kent het schandaal dat volgde op de onthullingen over zijn werk in de Wehrmacht tijdens de oorlog. De onware informatie die hij gaf leeft nog in onze herinnering', zo stelt Charta in de brief. 'Door Waldheim te boycotten heeft de internationale gemeenschap zich uitgesproken voor waarheid en zedelijke beginselen, dezelfde politieke principes waar u zich voor uw presidentiele mandaat op hebt gebaseerd.' Het blad Zemedelsko Noviny, dat de open brief publiceerde, tekende daarbij aan dat ook Weizsacker in de oorlog in de Wehrmacht heeft gediend, maar dat hij in tegenstelling tot Waldheim zijn verleden nooit heeft verzwegen.

Havels woordvoerder zei gisteren dat Havel al voor hij op 29 december vorig jaar president werd door de organisatoren van het festival in Salzburg is uitgenodigd en dat hij in zijn hoedanigheid als toneelschrijver naar Oostenrijk gaat. (UPI)