Bom in beurs van Londen: brand, geen slachtoffers

LONDEN, 20 juli Een bom heeft vanmorgen een kant van de Londense beurs uiteengereten en het gebouw in brand gezet. Door een telefonische waarschuwing van een man die zei dat hij namens de IRA sprak, kon de politie het gebouw twintig minuten tevoren ontruimen. Er zijn geen meldingen van slachtoffers.

Eerste ooggetuigenverslagen spreken van 'een gedempte knal' en rook die uitsteeg boven de beursvloer. De politie heeft gezegd dat de bom 'een hoop puin en rommel' heeft veroorzaakt. Ze kon niet zeggen of het explosief buiten tegen een zijmuur dan wel in de bezoekersgalerij was achtergelaten. De directe omgeving van de beurs in Threadneedle Street is inmiddels geheel afgesloten.

De handel in aandelen en effecten is niet langer werkelijk afhankelijk van een fysieke marktplaats, sinds die per computer verloopt. Die transformatie, daterend van 1986, wordt ironisch genoeg met 'Big Bang' aangeduid. De explosie van vanmorgen leek aan het eind van de ochtend geen invloed te hebben gehad op het verloop van de handel.

Indien de aanslag inderdaad het werk van de IRA is, volgt ze in het spoor van aanslagen op andere 'prestige-objecten van het Britse establishment'.

Kort geleden ontplofte een bom in het voorportaal van de Carlton Club, waar vooraanstaande Conservatieven elkaar treffen. Twee maanden geleden werd een tragedie voorkomen toen een bom ontplofte op het dak van de club van reserveofficieren. Alleen de stevige constructie van het gebouw voorkwam een bloedbad.