Ben Bella naar Algerije terug

GENEVE/ ALGIERS, 20 juli Algerijes eerste president na de onafhankelijkheid in 1962, Ahmed Ben Bella, keert begin september na negen jaar ballingschap naar zijn land terug. Dat hebben woordvoerders van zijn partij in Geneve en Algiers meegedeeld.

Ben Bella (74) werd in 1965 door kolonel Houari Boumedienne in een staatsgreep terzijde geschoven. De huidige president Chadli Benjedid liet hem in 1980 uit de gevangenis vrij. Een jaar later verliet Ben Bella Algerije, en ging hij in Geneve wonen.

In het kader van Chadli's politieke hervormingen werd Ben Bella's partij, de Beweging voor Democratie in Algerije (MDA), in maart gelegaliseerd. Hoewel een andere vooraanstaande balling, Hocine Ait Ahmed, al maanden geleden is teruggekeerd, hield Ben Bella vol pas weer naar Algerije te gaan wanneer het politieke klimaat geschikt was. (Reuter, AFP)