Wapensmokkel door geindarmes

MARSEILLE, 19 juli Twee Franse politiemannen zijn gearresteerd en nog eens zes verhoord in het kader van een zich uitbreidend onderzoek naar de smokkel van wapens uit Libanon naar Frankrijk. Het gaat om leden en vroegere leden van de geindarme-eenheid die de Franse ambassade in Beiroet bewaakten en van een eenheid oproerpolitie in Marseille. De Franse ambassade en het Franse diplomatiek personeel in Beiroet worden door 150 geindarmes bewaakt.

De wapensmokkel zou aan de gang zijn sinds 1986. Volgens Franse kranten hebben tientallen geindarmes die in Beiroet dienen of hebben gediend er een rol in gespeeld.

De politie gelooft dat de smokkelaars miljoenen francs hebben verdiend met hun wapenhandel. Zij zouden geweren en raketwerpers tegen zeer lage prijzen hebben gekocht van militieleden in Libanon, en ze hebben doorverkocht aan Franse misdadigers, met inbegrip van een bende die zich specialiseerde in overvallen op pantservoertuigen voor geldtransport. Twee veiligheidsmensen werden in maart in Marseille gedood bij een dergelijke overval waarbij de daders van raketwerpers gebruik maakten. (Reuter, AP)