Vrijspraak hof Bologna verdachten aanslag '80

ROME, 19 juli Het Hof van Appel in Bologna heeft gisteren alle dertien verdachten vrijgesproken van betrokkenheid bij de extreem-rechtse bomaanslag in 1980 op het station van Bologna, met 85 doden een van de bloedigste aanslagen uit de Italiaanse geschiedenis.

Het vonnis is met verbijstering ontvangen, omdat er nu na tien jaar onderzoek geen enkele verdachte meer is. Vier neo-fascisten die twee jaar geleden door het Hof van Assisen tot levenslang waren veroordeeld omdat zij de daders van de aanslag zouden zijn, werden vrijgesproken. Ook Licio Gelli, de beruchte voormalige leider van de vrijmetselaarsloge Propaganda Due (P-2), kreeg vrijspraak.

De rechters van het Hof van Appel, die vijftien dagen in een hotel hebben beraadslaagd over de uitslag, achtten wel bewezen dat twee voormalige leden van de geheime dienst Sisme hebben geprobeerd de werkelijke daders te beschermen door het onderzoek op een vals spoor te zetten.

Uit de straf van drie jaar (gecompenseerd met de tijd die zij al in de gevangenis hebben doorgebracht) blijkt dat de rechters geen bewijzen hadden dat generaal Pietro Musumeci en kolonel Giuseppe Belmonte hebben geprobeerd extreem-rechtse terroristen te helpen. Zij zouden een koffer met explosieven, wapens en vliegtickets in een trein hebben gezet uit financieel gewin. In opdracht van wie of ter bescherming van wie, blijft onduidelijk.

Met trillende handen, zich bewust van de klap waarmee het vonnis zou inslaan, las de president van het Hof van Appel, Pellegrino Iannacone, gisteren in een paar minuten de conclusie van de rechters voor. Zoals gebruikelijk in Italie komt de motivering van het vonnis pas over een paar weken. Bij de uitspraak van het Hof van Assisen besloeg deze tweeduizend pagina's.

Giusva Fioravanti, zijn vrouw Francesca Mambro, Gilberto Cavallini en Egidio Giuliani werden vrijgesproken van betrokkenheid bij het bloedbad. De eerste drie waren lid van de extreem-rechtse terreurgroep Nar, de vierde zwalkte tussen rechts terrorisme en gewone misdaad. De vier, in eerste instantie tot levenslang veroordeeld, werden gisteren wel veroordeeld wegens lidmaatschap van een gewapende bende. Licio Gelli was in eerste instantie veroordeeld tot tien jaar wegens misleiding van de justitie. In de aanklacht was hij indertijd omschreven als het brein achter de aanslag, gezien de duidelijke pogingen van de geheime dienst om het justitieel onderzoek te saboteren en gezien het feit dat hij de geheime dienst naar hartelust kon manipuleren, omdat de hele top was ingeschreven in de vrijmetselaarsloge. De rechters achtten toen niet bewezen dat Gelli de aanslag had opgezet.

In het vonnis van gisteren wordt evenmin misleiding van de justitie bewezen geacht. Gelli, die huisarrest heeft nadat zijn artsen hadden verklaard dat zijn gezondheid slecht is, prees direct de 'eerlijke en moedige' rechters die 'de druk van de communistische partij' hadden weten te doorstaan. Een met Gelli bevriende advocaat had gezegd dat de communisten het onderzoek naar de aanslag in hun bolwerk Bologna hadden proberen te leiden naar extreem-rechts en naar P-2. Maar de rest van het land heeft met verbazing, verbijstering en woede gereageerd, niet zozeer over een mogelijke vergissing van het Hof van Appel, maar vooral over het feit dat de justitie er niet in slaagt de daders van de aanslag te vinden. De meeste kranten wijzen er vanmorgen op dat opnieuw een onderzoek naar een bloedbad waarbij extreem-rechts is betrokken niets heeft opgeleverd, en geven lange overzichten van de vele valse sporen die tijdens het onderzoek zijn uitgezet.

Het communistische partijblad Unita kwam uit met een blanco voorpagina met alleen een grote foto van direct na de bomexplosie in de wachtkamer van het Bolognese station, op 2 augustus 1980.

    • Marc Leijendekker