Todor Zjivkov mag zichzelf verdedigen in het parlement

SOFIA, 19 juli De voormalige Bulgaarse machthebber Todor Zjivkov mag zich in het parlement verdedigen tegen beschuldigingen over zijn rol in het verleden. Na een rumoerig debat stemden gisteren 274 van de vierhonderd Bulgaarse parlementariers in met de verschijning van de voormalige president en partijleider in het parlement.

Zjivkov is niet meer in het openbaar verschenen sinds hij op 10 november aan de kant werd gezet. Volgens de Bulgaarse oppositie heeft de partij, die zich inmiddels socialistisch is gaan noemen, hem van de buitenwereld afgeschermd om te voorkomen dat hij hoge functionarissen van de partij belast. De televisie toonde hem begin dit jaar even toen hij van een gevangenis werd overgebracht naar een ziekenhuis. Vorige week werd hij onder huisarrest geplaatst in afwachting van de resultaten van een onderzoek naar machtsmisbruik. Volgens de Bulgaarse autoriteiten heeft hij zelf gevraagd van de buitenwereld te worden geisoleerd uit angst voor een aanslag op zijn leven.

Het voorstel om Zjivkov de gelegenheid te geven vragen van parlementariers te beantwoorden was afkomstig van Aleksandur Tsjirkov, Zjivkovs lijfarts en lid van het parlement voor de oppositie. Het voorstel werd gesteund door Roemen Vodenitsjarov, een ander lid van de oppositie, die Zjivkov heeft bezocht en die gisteren een verklaring voorlas waarin de uit de macht verdreven leider stelde 'bereid te zijn het Bulgaarse volk de waarheid te vertellen over de tijd waarin ik heb gewerkt'.

Volgens het persbureau BTA wil Zjivkov dat het parlement 'een eind maakt aan de ophef die hem en zijn gezin wordt opgedrongen door de openbare aanklager en de mensen die achter hem staan'.

(Reuter)