Spaanse dansshow oubollig

Op papier zag de luchtige theatrale zomerkost van Theater Condal uit Barcelona zo aantrekkelijk uit: een gedanste vogelvlucht door Spanje's bewogen geschiedenis vanaf de de jaren twintig tot heden, verpakt in een 'wervelende show' die in Barcelona al meer dan een jaar avond aan avond uitverkochte zalen trekt. Wat een deceptie: niks dancing, niks wervelende show. Een lange, lange aaneenrijging van korte scenes, zich afspelend in een danszaal, het ene cliche op het andere stapelend, gespeend van iedere choreografische of regiematige inventie.

De vijftien niet genoemde, enthousiast werkende uitvoerenden zetten een enorme hoeveelheid typetjes op het toneel en doen allerlei fragmentarische dansjes: charleston, wals, pasos dobles, foxtrot tot tango, cha-cha-cha, mambos, rock 'n roll, jitterbug en tapdance. Maar opwindend wordt dat nergens. Talloze populaire muziekjes en songs worden ongegeneerd afgekapt en zonder overgang aan elkaar geplakt. Daarvoor zijn de dansers niet goed genoeg en de choreografie mist een werkelijk interessante structuur. Er wordt heel wat afgemimed en niemand heeft langer dan twee minuten een zelfde pruik op of een zelfde kostuum aan. Wel is de kostumering overigens zeer goed en gedetailleerd in de diverse stijlperiodes getroffen. En wat die Spaanse geschiedenis betreft kun je beter een boekje daarover ter hand nemen. Het Spaanse publiek zal ongetwijfeld de parodistische en satirisch opgezette situaties herkennen, maar ik betwijfel of een gemiddelde buitenlander bijvoorbeeld in de twee met stiere- en paardekop gemaskerde figuren Picasso's befaamde muurschildering 'Guernica' zal terugvinden, enige indruk zal krijgen van de verschrikkingen van de Burgeroorlog en Franco's dictatoriale bewind of de verschijning van Ava Gardner zal kunnen plaatsen. Het vreemde is dat er eigenlijk helemaal niets Spaans aan deze produktie zit. De eigen danscultuur wordt volkomen genegeerd. Een gemiste kans. Wat overblijft, is een wat oubollige, drukdoenerige voorstelling die haar pretenties niet waarmaakt.

  • Ine Rietstapgezelschap
  • Rafael Mendez
  • Dancing. Regie
  • Antonio Belart
  • Toni Mira
  • Amsterdam. Daar Nog te Zien
  • Theater Condal. Produktie
  • Helder Costa
  • Mario Gas. Gezien