Spaanse ambassadeur verlaat Havana, groep activistenveroordeeld

MADRID/HAVANA, 19 juli Spanje heeft gisteren zijn ambassadeur in Havana teruggeroepen. De Spaanse regering heeft hiertoe besloten uit protest tegen een nota van de Cubaanse regering waarin het beleid en de persoon van de Spaanse minister van buitenlandse zaken op ongemeen felle wijze worden aangevallen.

In de gewraakte nota, die werd gepubliceerd door het Cubaanse persbureau Prensa Latina, wordt minister Francisco Fernandez Ordonez een 'koloniaal bestuurder' genoemd, omdat hij heeft geweigerd vluchtelingen uit te leveren die zich bevinden in de Spaanse ambassade te Havana. De bewindsman wordt voorts beschuldigd van gebrek aan historisch bewustzijn, onbekendheid met de Cubaanse werkelijkheid, cynisme, en van 'een schandalige onwetendheid op het gebied van internationaal recht'. Volgens de Cubaanse regering verdient Spanje een betere minister. In de nota krijgt de Spaanse bevolking de waarschuwing dat haar regering het land wil veranderen in 'een riool waarin alle proleten en a-socialen die dat wensen worden opgevangen'.

Voor zijn vertrek heeft de Spaanse ambassadeur ernstig bij de Cubaanse autoriteiten geprotesteerd tegen de inhoud van de nota, die door Madrid als 'uiterst beledigend' wordt opgevat. Tot zover onze correspondent.

In Havana heeft opnieuw een jonge Cubaan zijn toevlucht gezocht tot de Spaanse ambassade, waar nu in totaal vier vluchtelingen zitten. In drie Europese diplomatieke vestigingen in Havana bevinden zich nu dertien vluchtelingen.

Na de Spaanse regering een 'kolonialistische houding' te hebben verweten, heeft Havana gisteren de diplomaten van de afdeling Amerikaanse belangen (officieel behorend bij de Zwitserse ambassade in Cuba) ervan beschuldigd een groepering te hebben gesteund die zich onder het mom van organisatie voor de mensenrechten bezig hield met terrorisme.

Elf leden van deze groep zijn gisteren door een rechtbank in Havana veroordeeld tot gevangenisstraffen oplopend tot vijftien jaar wegens 'terrorisme en rebellie', zo hebben de Cubaanse media bekendgemaakt. Volgens de media zou de groep van plan zijn geweest de Nationale Bibliotheek en de belangrijkste radio- en televisiezender van het land op te blazen.

Tsjechoslowakije en Italie, de landen die evenals Spanje te maken hebben met Cubaanse vluchtelingen in hun diplomatieke vestigingen in Havana, proberen intussen een geruisloze oplossing te bewerkstelligen voor de gerezen problemen met de Cubaanse regering. (Reuter)