Rechter laat verdachte van bomaanslag gaan

AMSTERDAM, 19 juli De verdachte van de recente bomaanslag op het Amsterdamse kantoorgebouw Aurora is gistermiddag vrijgelaten. Nadat de 33-jarige J. L. tijdens een confrontatie met getuigen niet was herkend, besliste de rechter-commissaris dat er onvoldoende grond is hem langer vast te houden.

Het gerechtelijk vooronderzoek naar de aanslag en de betrokkenheid van L. gaat gewoon door, aldus een woordvoerder van de Amsterdamse politie, die verder geen commentaar wil geven. L., die sinds vorige week maandag heeft vastgezeten, wacht met een mogelijke eis tot schadevergoeding tot de officier van justitie heeft besloten van verdere vervolging af te zien.

L. werd gistermiddag tijdens een zogenaamde Oslo-confrontatie waarbij de verdachte en op hem lijkende mensen in wisselende samenstelling op een rij staan niet herkend door zes getuigen die voor en tijdens de bomaanslag in de buurt van het Aurora-gebouw waren. Vier andere getuigen hebben een ontlastende verklaring afgelegd. De buurman van L. zei dat hij de verdachte tweemaal had gesproken rond het tijdstip van de bomexplosie.

De politie zei vlak na de aanslagen op het Aurora-gebouw en een Spaanse bank aan de Herengracht betrokkenheid te vermoeden van sympathisanten of leden van de Baskische afscheidingsbeweging ETA. Volgens advocaat mr. P. Tijsterman is L. vervolgens aangehouden op basis van informatie van de Centrale Recherche Informatiedienst. In een vraaggesprek met Radio Noord-Holland zei L. gisteren dat hij geen banden met Spanje heeft, behalve dat hij ooit in Madrid en Guernica is geweest om een film te maken over Picasso. L. maakt deel uit van de krakersbeweging en vermoedt dat de politie hem om die reden heeft aangehouden.