Premier Peru ook minister van economie

LIMA, 19 juli De gekozen Peruaanse president Alberto Fujimori heeft gisteren zijn keuze voor het premierschap van zijn kabinet bekendgemaakt. De post gaat naar de 51-jarige agronoom en econoom Juan Carlos Hurtado Miller, destijds minister van landbouw in het kabinet van de Conservatieve president Fernando Belaunde Terry. Hurtado zal ook Economische zaken onder zijn beheer krijgen.

Fujimori en zijn kabinet zullen op 28 juli aan het werk gaan, maar nu al is er een controverse ontstaan over de te voeren economische politiek. Fujimori won vorige maand met ruim verschil in de tweede ronde de presidentsverkiezingen van de schrijver Mario Vargas Llosa, vooral omdat de kiezers bevreesd waren voor de door Vargas voorgestane 'schoktherapie' voor de in desastreuze staat verkerende economie van Peru.

Na een interne richtingenstrijd tussen Fujimori's adviseurs de afgelopen weken hebben twee van zijn belangrijkste raadgevers op economisch gebied, Adolfo Figueroa en Santiago Roca, hun ontslag genomen. Beiden waren exponenten van de geleidelijke aanpak van de economie waarmee Fujimori de kiezers voor zich had weten te winnen. Binnen het team van adviseurs hebben de hardliners nu de overhand en vrezen velen dat Peru na 28 juli alsnog een 'schok' te wachten staat. De benoeming gisteren van Hurtado versterkt dat gevoel alleen nog maar. (Reuter, AP, AFP)