Peking houdt vast aan steun Rode Khmer

PEKING, 19 juli China heeft zich vandaag gedistantieerd van het Amerikaanse besluit de diplomatieke erkenning van de Cambodjaanse verzetscoalitie in te trekken en zal zijn steun aan de coalitie, inclusief de Rode Khmer, voortzetten. Woordvoerder Jin Guihua van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken zei dat het verkeerd is de zetel van Cambodja in de Verenigde Naties, die ingenomen wordt door de verzetscoalitie, vacant te laten, aangezien dit 'niet bevorderlijk zal zijn voor het bereiken van een allesomvattende, rechtvaardige en redelijke oplossing van de Cambodjaanse kwestie'.

Jin zei dat de hoofdobstakels in de Cambodjaanse impasse Vietnam en het 'illegale satelliet-regime' van premier Hun Sen in Phnom Penh zijn, die beide vasthouden aan rigide standpunten en hun huidige status en militaire posities willen handhaven. 'Zolang Vietnam niet al zijn troepen uit Cambodja terugtrekt, zal China zijn steun aan het Cambodjaanse volk tegen de buitenlandse agressor en voor nationale onafhankelijkheid voortzetten. Als een overeenkomst over een allesomvattende regeling is bereikt en Vietnam al zijn troepen uit Cambodja heeft teruggetrokken, hetgeen geverifieerd moet worden door de VN, dan moeten alle betrokken landen hun militaire steun aan de respectieve partijen stopzetten', aldus Jin. Hoewel Vietnam zich in september 1989 uit Cambodja heeft teruggetrokken steunt China de mening van het verzet dat een groot aantal Vietnamese militairen is achtergebleven.

Jin maakte ook bezwaar tegen de situatie die ontstaan is na de ondertekening van een overeenkomst tussen coalitiehoofd prins Norodom Sihanouk vorige maand in Tokio en premier Hun Sen om een Opperste Nationale Raad van drie partijen, te weten Sihanouk, Son Sann en Hun Sen, in te stellen waarvan de Rode Khmer zou moeten worden uitgesloten. China maakt zich hard voor een Nationale Raad van vier partijen, inclusief de Rode Khmer en stelt zich daarmee lijnrecht tegenover de VS op. 'Geen van de vier partijen mag uitgesloten worden en geen van hen mag dominerend zijn. De strijdkrachten van de vier partijen moeten zich groeperen op een plaats, aangewezen door de Verenigde Naties en vervolgens ontwapend of verminderd worden in omvang', aldus de Chinese woordvoerder. Over het Amerikaanse voornemen om 15 jaar na de val van Saigon een dialoog met Vietnam te beginnen die tot erkenning moet leiden zei de Chinese woordvoerder dat het een zaak van de twee landen zelf was.

    • Willem van Kemenade