Pact is het oneens over tempo van ontmanteling

PRAAG, 19 juli De militaire structuren van het Warschaupact moeten voor negentig procent worden ontmanteld; het pact zal ophouden te bestaan, niet omdat de leden uittreden, maar omdat er geen bestaansgrond meer is.

Dat heeft tijdens een driedaagse bijeenkomst van de speciale hervormingscommissie van het pact de Tsjechoslowaakse delegatie gesteld. Volgens onderminister van buitenlandse zaken Lubos Dobrovsky werden die opvattingen 'in principe' door de commissie aanvaard. Het belangrijkste verschil van mening bestond met Hongarije, dat zich voor een volledige ontmanteling van de militaire structuren uitsprak en dat aankondigde zich in 1992 terug te trekken uit de militaire structuren die dan nog bestaan.

De hervormingscommissie van het Warschaupact besloot dinsdag een driedaagse bijeenkomst in Celakovice, niet ver van Praag. Volgens Dobrovsky, die gisteren verslag uitbracht van de bijeenkomst, wil het pact 'zichzelf overbodig maken'.

Op 7 juni werd tijdens een topconferentie van het pact in Moskou al besloten de militaire organisatie tot een politieke om te vormen; de vraag is nog slechts hoe snel en op welke manier dat dient te gebeuren. Hongarije heeft haast, de meeste andere leden willen een geleidelijke afschaffing van zowel NAVO als Warschaupact. In oktober moeten de standpunten met elkaar in overeenstemming zijn gebracht. Voor die tijd komt de hervormingscommissie eind augustus of begin september nog bijeen in Oost-Berlijn en in oktober in Sofia. Als men het niet eens wordt is nog een extra bijeenkomst voorzien in Moskou, aan de vooravond van de bijeenkomst van het politieke uitvoerende bureau van het pact, die voor november op het programma staat. (Reuter, AFP)