OPTIES; Slag met staatslening

Op de Amsterdamse Optiebeurs gingen gisteren in een keer vijftienduizend obligatie-opties om op de 9 procent staatslening van dit jaar die in 2000 wordt afgelost. Zo'n reuze transactie kwam niet eerder voor in de geschiedenis van de Optiebeurs, die in oktober zijn koperen bruiloft met de financiele wereld viert.

De order kwam van de bank Mees en Hope die een in mei opgezette, enigszins uit de hand gelopen combinatie van geschreven (verkochte) call- en put-opties (een 'straddle' die een miljoen gulden bruto opleverde) probeerde recht te breien door het terugkopen (sluiten) van de geschreven call-opties.

Daarna werd, om de geleden schade te beperken, een nieuwe straddle opgezet.

De bedoeling van een straddle is om extra rendement te behalen op de onderliggende staatslening. In dit geval gaat het om 50 miljoen gulden aan obligaties, die door het schrijven van 5000 calls augustus (een optie betreft 10 duizend gulden) met uitoefenprijs 100 verkocht moeten worden op een koers van 100 gulden. Voor die verplichting ontving de schrijver in mei 400.000 gulden.

Daalt de rente en gaat de koers van de staatslening omhoog, dan profiteert de schrijver daar niet van omdat zijn verkoopprijs is gefixeerd op 100 gulden. Ter compensatie zijn daarom 5000 soortgelijke put-opties geschreven, die 600 duizend gulden opleverden. Daarmee onstond de plicht nog eens 50 miljoen van dezelfde obligaties te kopen. Voor een bank of een van zijn grote klanten is dat geen probleem.

De achterliggende gedachte bij deze strategie is dat de rente niet kan dalen en stijgen tegelijk en rustig afgewacht moet worden hoe de rente zich ontwikkelt. Maar de betrokken staatslening is in de afgelopen weken zo opgelopen, dat het bedrag om de zaak terug te draaien de ontvangen vergoeding van een miljoen verre overtrof. Dat verlies is gecompenseerd door een nieuwe straddle van 5000 opties (5000 calls en 5000 puts) te schrijven op de november-serie met uitoefenprijs 102,50 gulden. De geschreven augustus puts werden niet gesloten.

Wanneer de rente binnenkort flink daalt of stijgt en de straddle-strateeg op dezelfde manier blijft opereren, dan zijn er nieuwe records te verwachten op de Optiebeurs.

    • Adriaan Hiele