Nederlandse studente op verdenking van hulp aan Iraaangehouden

ROERMOND, 19 juli De 19-jarige studente I. H. uit Amstelveen is gistermiddag bij terugkeer van vakantie aan de Nederlands-Duitse grens bij Venlo aangehouden op verdenking van hulp aan de IRA. Dit heeft de woordvoerder van het Roermondse rechercheteam meegedeeld.

De Nederlandse studente zou in Den Haag een appartement voor de IRA-leden hebben gehuurd of daarin hebben bemiddeld. Daarvan zijn vorige week vrijdag stukken aangetroffen in haar appartement in Amstelveen. De gevonden documenten brachten de politie op het spoor van het appartement van de IRA-leden in Den Haag waar vrijdagavond laat een inval werd gedaan. Hoe de politie op het spoor van de studente is gekomen wilde de woordvoerder niet zeggen. De studente was tijdens de inval in haar appartement met vakantie in Joegoslavie. Woensdagmiddag keerde zij terug. Ze werd rond half vier bij aankomst in Nederland uit de bus gehaald en aangehouden.

De in Den Haag aangetroffen goederen, waaronder een mal voor het maken van kentekenplaten, worden nog steeds onderzocht in het gerechtelijke laboratorium. De mal bevat letters en cijfers die overeenkomen met het kenteken op de auto, een Ford Sierra, waarmee de 26-jarige Ier Paul Hughes in het Brabantse Chaam werd gesignaleerd. Hughes zit momenteel in het huis van bewaring in Maastricht. De andere twee verdachten zijn elders ondergebracht.

De nu aangehouden studente onderhield, zo vermoedt de politie, een vriendschappelijke relatie met het IRA-lid Sean Heck, die vorige week is voorgeleid voor de officier van justitie in Roermond en daarna op last van de rechter-commissaris is ingesloten.

Het Belgische uitleveringsverzoek voor de drie in Nederland gearresteerde IRA-leden is tot het einde van deze maand aangehouden. Dat heeft de advocaat van een van hen, mr. D. J. Merhottein, meegedeeld. De rechtbank toetst slechts of er geen juridische beletselen zijn voor een eventuele uitlevering. De minister van justitie neemt uiteindelijk een beslissing. De politie in Roermond hoopt in elk geval dat de verdachten niet worden uitgewezen.