Nalatenschap Greta Garbo wordt geveild

NEW YORK/BUFFALO, 19 juli Sotheby's in New York zal komend najaar de nalatenschap veilen van filmactrice Greta Garbo, die in april op 84-jarige leeftijd overleed. De waarde van haar collectie schilderijen en meubelen wordt geschat op veertig miljoen gulden. De belangrijkste werken die onder de hamer komen zijn drie schilderijen van Renoir, een stilleven van Bonnard, en werken van Kees van Dongen, Jawlensky en Rouault. Behalve achttiende-eeuwse Franse meubelen komen er ook tapijten en Europees en Chinees porselein aan bod.

De verzameling is afkomstig uit het Garbo's appartement in Manhattan, waar ze decennia lang woonde nadat ze in 1941 de filmindustrie vaarwel had gezegd. Haar enige erfgename is haar nicht Gray Reisfield.

Bij Christie's New York komt, eveneens in het najaar, opnieuw een schilderij van Vincent van Gogh op de veiling. Het museum Albright-Knox uit Buffalo verkoopt dan een bloemstilleven, Vaas met margrieten en klaprozen, met een geschatte waarde van twintig miljoen gulden. Het doek, dat Van Gogh een paar dagen voor zijn zelfmoord in 1890 schilderde, werd in 1962 in langdurig bruikleen gegeven door George F. Goodyear. Diens vader kocht het werk in 1920 voor twaalfduizend dollar. Een deel van de opbrengst is bestemd voor nieuwe museumaankopen. Hetzelfde museum bezit nog een andere Van Gogh, De oude molen, waarvan het geen afstand wil doen. (AFP/UPI/Reuter)