Melk van Leeuwarder boeren apart verwerkt

LEEUWARDEN, 19 juli De zuivelcooperatie Noord-Nederland (Frico Domo) gaat de melk van 40 boeren in de directe omgeving van de Leeuwarder vuilverbrandingsinstallatie vanaf vandaag apart ophalen en verwerken. Volgens woordvoerder T. Brouwers van de Koninklijke Nederlandse Zuivelbond FNZ (de overkoepelende organisatie van zuivelcooperaties) gebeurt dit om de ongerustheid weg te nemen bij de consument. De vuilverwerkingsinstallatie werd maandag op last van het ministerie van VROM gesloten nadat was gebleken dat de uitstoot van dioxine 1000 keer boven de toegestane norm lag.

De cooperatie heeft talloze telefoontjes van verontruste consumenten ontvangen. 'Er zijn geen aanwijzingen dat er gevaar voor de volksgezondheid dreigt, maar we nemen het zekere voor het onzekere. Melk is een basisvoedselprodukt waarmee je voorzichtig moet omgaan. We willen het vertrouwen van de consument niet verliezen', aldus Brouwers. De in totaal 40 ton melk per dag zal in aparte containers worden opgehaald en worden verwerkt tot melkpoeder en melkvet, dat lange tijd houdbaar is.

Het besluit om de melk apart te houden werd gisteravond bekendgemaakt op een voorlichtingsbijeenkomst in Leeuwarden. De melkpoeder wordt gescheiden verwerkt en geblokkeerd tot de uitkomsten van een onderzoek naar de hoeveelheid dioxine in koemelk van acht boeren pal onder de rook van de maandag gesloten vuiloven bekend zijn. Het Rijksinstituut voor Milieuhygiene, dat de melk anaylseert, verwacht dat de resultaten daarvan niet eerder dan eind september bekend zijn. Het ministerie van VROM vindt een grondonderzoek, waar een aantal ongeruste Leeuwarders om heeft gevraagd, niet zinvol. Volgens een woordvoerster van het ministerie kan dioxine voor 98 procent via melkvet in het menselijk lichaam komen en voor twee procent via de luchtwegen 'Het gaat daarbij om minieme percentages met een zeer gering effect.'