Marktwaarde Konisjev stijgt met etappe-zege

PAU, 19 juli Onder aanvoering van Dimitri Konisjev maakte een dozijn Russische wielrenners vorig jaar zijn opwachting in het peloton beroepswielrenners. Dank zij een aluminiumfirma uit San Marino en een Italiaanse fietsenfabriek die al jaren de Sovjet-wielerfederatie voorzag van materiaal, kon het veelgeprezen talent zijn intrede doen in 's werelds belangrijkste wielerwedstrijden. Het eerste seizoen verliep vooral door acclimatiseringsproblemen allerminst succesvol, maar dit jaar lijken de Oosteuropeanen hun draai te vinden. In de Ronde van Italie eindigde Poelnikov op de vierde plaats en gisteren schreef Konisjev historie door als eerste Sovjet-renner een Tour-etappe te winnen.

Primo Franchini, de Italiaanse ploegleider, valt de eer te beurt de Russen te hebben geprobeerd de beginselen van het profmilieu bij te brengen. Hij adviseerde hen de Italiaanse taal te beheersen, regelde een onderkomen in Rimini en was als een vader voor de onwennige renners. De successen waren aanvankelijk schaars. Maar met tien overwinningen, waaronder een etappe van Ivanov in de Ronde van Spanje en de tweede plaats van Konisjev bij het wereldkampioenschap van 1989, voelde Franchini zich vorig jaar de koning te rijk. Eenmaal gewend aan de Westerse, professionele wielergebruiken, dreigen Konisjev en enkele landgenoten de vriendelijke Italiaan-met-toupet de rug toe te keren. De organisatie bevalt hen niet langer, het geld bij andere sponsors is aantrekkelijker.

De 24-jarige Konisjev stond al voor zijn overgang naar de beroepsrijen te boek als een getalenteerd renner. Een man met kracht, naar het stramien van de Russische school. Zijn prestatie op het wereldkampioenschap vorig jaar in Chambery maakte hem voor sponsors een begeerd renner. Alfa Lum, zijn huidige sponsor, kan hem niet meer betalen dan veel andere ploegen voor hem in petto hebben. Het immense bedrag dat Panasonic (Post) voor Ekimov op tafel legde, deed Konisjev besluiten zijn eisen op te schroeven. Door diens etappezege in de Tour, gisteren in Pau, is zijn marktwaarde nog eens aanzienlijk gestegen.

Professionalisme

Wie Konisjev vorig jaar in zijn eerste jaar als professional zag, aanschouwde een schuchtere man die niet overtuigd durfde te zijn van het feit dat er grote talenten in hem scholen. Gisteren gaf de jongen uit Gorki een staaltje professionalisme ten beste. Niet alleen in de wedstrijd, waarin hij de hoop op een Belgische wielertoekomst Bruyneel met een krachtige sprint terugwees, maar vooral tijdens zijn eerste televisie-optreden voor de Franse televisie en later tijdens de persconferentie. Konisjev liet in vloeiend Italiaans weten dat hij een betere ploeg om zich heen wenste en dat kon alleen maar in een andere dan Alfa Lum. 'Ik ben nummer een van de Sovjet-Unie en dat wil ik ook bevestigd zien.' De Nederlandse sponsor TVM, wiens ploeg in de Tour de France voor spek een bonen meedoet, is geinteresseerd in Konisjev. Ploegleider Priem bracht drie tot vier bezoeken aan de Rus in Italie en informeerde bij de Sovjet-autoriteiten over de achtergronden van de ingewikkelde transfervoorwaarden. Maar Konisjev, die volgens de geruchten als een playboy heeft leren leven, kan kiezen uit vier tot vijf aanbiedingen. De ploegleider van de huidige gele-truidrager Chiappucci, Boifava, meent dat 'de vierde Nederlandse ploeg nooit zoveel kan betalen als de eerste de beste Italiaanse'.

Kortom, Konisjev kan rijk worden.

Oud-Tourdirecteur Jacques Goddet moet in zijn handen hebben gewreven bij de overwinning van Konisjev in Pau. Jaren geleden droomde hij ervan dat in 'zijn' ronde Russen, Bulgaren en Mexicanen met Amerikanen en Fransen zouden strijden om de gele trui. Eerst nodigde hij de Oosteuropese staatsamateurs uit voor de 'kleine' Tour, de Ronde van de Toekomst. De overwinning van de legendarische Soechoroetsjenko vorig jaar in zijn nadagen nog in dienst van Alfa Lum was voor hem de motivatie zijn plannen door te drukken. Goddet is er dit jaar niet bij, maar zijn geest waart rond in de Tour als achtereenvolgens een Oostduitser (Ludwig), een Mexicaan (Alcala) en een Rus (Konisjev) een rit winnen.

Het is begrijpelijk dat Konisjev zich niet meer thuis voelt bij zijn huidige werkgever. Waar de andere Tourrenners in tijdritten kunnen beschikken over geavanceerd aerodynamisch materiaal, rijden de Russen in Sanmarinese dienst op conventionele fietsen met 'ouderwetse' toeclips. Franchini verontschuldigt zich. 'Vorig jaar betaalden wij aan de autoriteiten van de Sovjet-Unie een miljoen dollar, dit jaar een half miljoen. Misschien dat we daarom niet meer het beloofde alleenrecht hebben op Russische renners. Door de transactie Ekimov-Panasonic zijn zij kennelijk op andere gedachten gekomen. Wij kunnen ons weinig meer veroorloven. Dat zet de sponsor aan het denken. De ploeg blijft bestaan, maar ik weet niet in welke vorm.'

Darmstoornis

De overwinning van Konisjev in de etappe van Lourdes naar Pau werd voorafgegaan door uitgelekt nieuws over een slepende kwaal bij Delgado en een paniekreactie van LeMond. De Spanjaard heeft dagenlang een hinderlijke darmstoornis geheim proberen te houden. Het was duidelijk dat Delgado allerminst in goeden doen is, maar met excuses en bluf dacht hij de concurrentie in het onzekere te houden over zijn conditie. Gisteren leek het er even op dat Delgado de strijd zou staken, maar hij bleef uiteindelijk toch doorrijden.

LeMond werd een kilometer voor de top van de Aubisque geconfronteerd met een lekke band. Omdat geen enkele ploeggenoot in de buurt was, raakte de Amerikaan in paniek. Hij gooide woedend het wiel met de kapotte band in de berm en zag zijn Tour-overwinning al in rook opgaan. Zijn knecht Duclos-Lassalle werd onmiddellijk door ploegleider Legeay gesommeerd zich uit een grote kopgroep terug te laten zakken. Op het moment van LeMonds pech besloten de ploegen van Delgado en Chiappucci het tempo in het peloton te verhogen. Maar LeMond bleef uiteindelijk een grote nederlaag bespaard. Het zou de Tour van een groot winnaar hebben beroofd.

    • Guus van Holland