Kosmonauten in levensgevaar

MOSKOU, 19 juli Twee Sovjet-kosmonauten, die zich sinds februari in de ruimte bevinden, zijn in levensgevaar geweest tijdens een 'ruimtewandeling' buiten het ruimtestation Mir, dinsdag. Dat heeft de Sovjet-televisie gisteren gemeld.

De twee, Anatoli Solovjov en Aleksandr Balandin, voerden tijdens hun verblijf buiten Mir herstelwerkzaamheden uit aan de isolatie van de Sojoez TM-9 waarmee ze aan boord van Mir zijn gebracht. Toen ze weer naar binnen wilden gaan bleek hun normale luik niet te sluiten en werden ze gedwongen van een noodluik gebruik te maken. Het probleem aan het luik is nog niet verholpen en mogelijk is een nieuwe ruimtewandeling nodig, aldus de televisie. Tijdens het incident raakten de kosmonauten, die drie uur nodig hadden om langs de buitenkant van Mir hun capsule te bereiken, in moeilijkheden toen hun zuurstofvoorraad op dreigde te raken. 'Bestond er levensgevaar voor de bemanning? Ja, dat bestond', aldus werd in het journaal gezegd. (AP)