Koers Fokker stijgt op vriendelijk Damrak

ROTTERDAM, 19 juli Het Damrak is vriendelijk gestemd. Wall Street daalde, Tokio steeg.

AMSTERDAM Op een vriendelijk begonnen effectenbeurs lag Fokker vanmorgen vast in de markt. Dat was het gevolg van geruchten dat buitenlandse institutionele beleggers een belang in Fokker opbouwen en dat Britse concurrenten het oog op de vliegtuigbouwer hebben laten vallen. Rond het middaguur noteerde Fokkker een winst van fl. 1,10 op fl. 52,90, na gisteren ook al in de belangstelling te hebben gestaan.

De stemmingsindex stond rond het middaguur 0,2 punt hoger op 121,70. Eerder in de ochtend ontstond voor de stemmingsindex een winst van 0,4 punt op 121,90. Technische bijstelling remde daarna de koersstijgingen weer wat af. Bovendien lieten Frankfurt en Londen hun lagere noteringen in Amsterdam gelden. ABN en Amro leken in de ochtend prijshoudend, maar kort na het middaguur moest Amro zes dubbeltjes afstaan. De chemiefondsen zaten ook weer in de verlieshoek. Akzo noteerde rond de middag een verlies van fl. 1,20 op fl. 118,20 en DSM een daling van twee kwartjes op fl. 114,70. De verzekeringsfondsen lagen er met een winst van enkele dubbeltjes redelijk bij. Met name Aegon was zes dubbeltjes beter op fl. 132,70. Nedlloyd en Pakhoed moesten hun winst van gisteren weer inleveren. Nedlloyd noteerde rond het middaguur twee kwartjes lager op fl. 76,10 en Pakhoed zes dubbeltjes lager op fl. 208,70. Wolters Kluwer was acht dubbeltjes beter op fl. 54. De internationals waren verdeeld. Koninklijke Olie en Philips noteerden onveranderd terwijl Unilever vier dubbeltjes en Hoogovens een dubbeltje moesten afstaan. Alleen KLM steeg tien cent.

Pirelli moest de bekendmaking van de slechte vooruitzichten vanmorgen bekopen met een verlies van een gulden op fl. 24,80. De obligaties waren ongeveer een stuiver beter. Op de lokale markt was Begemann met een gulden winst op fl. 188 gevraagd zonder dat er verkopers aan de markt waren.

NEW YORK Het DowJones-gemiddelde van de dertig industriele fondsen daalde gisteren met 18,07 punten tot een slot van 2981,68 punten, waardoor de 3000-grens wat verder weg kwam te liggen dan op dinsdag, toen slechts een kwart punt ontbrak. De handel werd negatief beinvloed door de obligaties die wegzakten onder invloed van de groter dan verwachte stijging van de Amerikaanse consumentenprijzen in juni.

Verder ging over het algemeen een negatieve invloed uit van de toespraak van Fed-voorzitter Greenspan. Deze bevestigde dat het beleid van de monetaire autoriteiten is versoepeld, maar verdere uitlatingen van hem bleken vatbaar voor een uitleg in de andere richting. De omzet kwam gisteren uit op 170 miljoen aandelen na 179 miljoen op de voorgaande dag.

TOKIO Het Nikkei-gemiddelde van 225geselecteerde aandelen steeg vandaag 7,51 yen (0,02 procent) en sloot op 33.055,62. De dollar steeg 0,35 yen en sloot op 147,60 yen per dollar. De omzet bedroeg ongeveer 600 miljoen aandelen.