Irak voert zijn woordenoorlog tegen Koeweit op

NICOSIA/BAGDAD, 19 juli Irak heeft zijn woordenstrijd tegen onder andere Koeweit gisteren verder geescaleerd met de waarschuwing dat het schendingen van de olie-produktiequota als oorlogsdaden beschouwt. Koeweit op zijn beurt heeft een diplomatiek tegenoffensief gelanceerd. Washington heeft zijn steun onderstreept voor zijn 'vrienden in de Golf'. In een brief aan de Arabische Liga die werd voorgelezen op de Iraakse radio en televisie herhaalde minister van buitenlandsezaken Tareq Aziz de eerder door president Saddam Hussein verwoorde beschuldigingen dat Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten de markt met olie hebben overspoeld en zo de prijzen naar beneden hebben gedrukt 'in een vooropgezet plan om Irak te verzwakken'.

Hij voegde eraan toe dat een dergelijk optreden neerkomt op 'militaire agressie tegen Irak en de Arabische natie'. Tareq Aziz stelde bovendien dat Koeweit de grens met Irak heeft geschonden en sinds 1980 voor 2,4 miljard dollar olie heeft 'gestolen' op Iraaks grondgebied. Hij eiste het geld terug. Koeweit zou in het gebied bovendien militaire en regeringsinstallaties hebben gevestigd.

De minister doelde kennelijk op een strook land langs de niet gedefinieerde woestijngrens tussen de twee landen. Hoewel Irak het bestaan van Koeweit met tegenzin heeft moeten erkennen, heeft het de grens nooit aanvaard. Bagdad maakt nog steeds aanspraak op delen van Koeweit, waaronder het eiland Bubiyan.

Na een spoedzitting van het Koeweitse parlement, dat de noodzaak van 'consultaties voor haastige beschuldigingen' onderstreepte, vertrok minister van buitenlandse zaken en vice-premier sjeik Sabah al-Ahmed al-Sabah gisteravond naar Saoedi-Arabie voor overleg over de Iraakse beschuldigingen. Twee andere ministers vertrokken voor een bezoek aan nog twaalf Arabische landen.

Westerse diplomaten zagen de schaal van het Koeweitse diplomatieke offensief en de snelheid ervan als teken dat Koeweit de steeds scherpere Iraakse dreigementen hoewel Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten vorige week hebben beloofd hun quota niet langer te overschrijden zeer ernstig opneemt. Irak, dat in de Golfoorlog enorme financiele steun van Koeweit heeft gekregen, heeft meer dan een miljoen man met acht jaar oorlogservaring onder de wapenen. Het beschikt over bijna 5.000 tanks, grote aantallen pantservoertuigen en meer dan 500 gevechtsvliegtuigen. Koeweit, dat sinds het bestand in de Golfoorlog in augustus 1988 toenadering tot Iran heeft gezocht, beschikt over ongeveer 20.000 militairen. Het heeft 70 gevechtsvliegtuigen en 500 tanks.

De Verenigde Staten mengden zich gisteren in het conflict met de mededeling dat 'wij de individuele en collectieve zefverdediging blijven steunen van onze vrienden in de Golf, waarmee we diepe en langdurige banden hebben'.

Een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken wilde echter niet rechtstreeks antwoorden op een vraag of de VS Arabische staten militaire hulp zullen leveren als ze door Irak worden aangevallen. In de Golfoorlog voorzagen de VS onder Amerikaanse vlag geplaatste Koeweitse tankers van militaire bescherming tegen aanvallen door Iran. De Amerikanen steunden echter ook Irak in zijn oorlog tegen Iran. (Reuter, AP)