Gynaecologen: nieuwe pil zonder hormoon oestrogeen

ROTTERDAM, 19 juli Een groep Nederlandse gynaecologen heeft een anticonceptiepil ontwikkeld zonder het hormoon oestrogeen. Sommige vrouwen verdragen dat hormoon niet. AMR Pharm Holland verwacht de pil volgend jaar op de markt te kunnen brengen.

Onder leiding van de hoogleraren A. Drogendijk, A. Alberda en A. Haspels is de nieuwe pil door tweehonderd vrouwen in Rotterdam en Utrecht beproefd. Hij bleek effectief, bijwerkingen zijn nog niet geconstateerd, aldus Haspels. Voor verder onderzoek naar effectiviteit en bijwerkingen zijn onderzoekscentra in binnen- en buitenland benaderd.

De nieuwe pil is geen concurrent voor bestaande anticonceptiepillen, meent Haspels, maar bedoeld voor vrouwen die geen oestrogeen verdragen. Bij gebruik van een oestrogeen bevattende pil hebben deze vrouwen last van hoofdpijn, misselijkheid, pijnlijke borsten en gewichtstoename. Sinds de 'lichte' pillen met een lage dosis oestrogeen op de markt zijn komen deze klachten veel minder voor, aldus Haspels.

De werking van de nieuwe pil berust op een combinatie van de hormonen melatonine en norethisteron. Melatonine speelt een belangrijke rol in het afstemmen van de biologische klok op het licht-donkerritme. Het wordt gemaakt in de pijnappelklier, een heel klein orgaan in het voorhoofd.

Bij ratten is vastgesteld dat melatonine een bepaalde vorm van borstkanker kan voorkomen. Daarom was AMR Pharm Holland in dit hormoon geinteresseerd. Uit onderzoek met vrijwilligsters bleek onder meer dat melatonine ook een remmende werking heeft op de eisprong. Combinatie met norethisteron, een hormoon dat er net als progesteron voor zorgt dat het slijmvlies maandelijks wordt afgestoten, bood uitzicht op een bruikbaar voorbehoedmiddel.