Gevechten in Zuid-Libanon gaan door ondanks bestand

BEIROET, 19 juli De concurrerende shi'itische milities Amal en Hezbollah hebben vanochtend een eerder aanvaard 'humanitair bestand' in hun oorlog in Zuid-Libanon om het Rode Kruis in staat te stellen slachtoffers van het strijdtoneel te evacueren, genegeerd. Volgens ooggetuigen liggen doden en gewonden verspreid in de straten van het strategische dorp Jarjouh, dat maandag door Hezbollah op Amal werd veroverd. In de oorlogsronde van deze week zijn naar schatting 50 mensen gedood en meer dan 100 gewond. De gevechten spelen zich af aan de rand van de door Israel afgekondigde veiligheidszone in Zuid-Libanon.

De Palestijnse Bevrijdings Organisatie (PLO), die met een interventiemacht van 400 man vergeefs heeft geprobeerd een eind te maken aan de strijd (de strijdende partijen vuurden over haar heen), heeft gisteren geeist dat het door Iran gesteunde, fundamentalistisch-shi'itische Hezbollah zich binnen 24 uur uit Jarjouh terugtrekt. PLO-leider Arafats vertegenwoordiger Zeid Wehbe zei op een persconferentie in het naburige Palestijnse vluchtelingenkamp Ain el-Hilweh: 'Als Hezbollah niet meewerkt zijn we verplicht binnen 24 uur met onze eigen middelen Jarjouh binnen te trekken. De aanwezigheid van Hezbollah in Jarjouh is niet aanvaardbaar.' Hezbollah op zijn beurt liet weten dat 'Palestijnse expansie gevaarlijke consequenties zal hebben'.

Volgens politieke bronnen willen de Palestijnen verhinderen dat Hezbollah het stadje Nabatiyeh, nu nog in handen van het door Syrie gesteunde, meer gematigde Amal, overneemt. (Reuter, AFP)