Computergigant ICL mogelijk in Japanse handen

ROTTERDAM, 19 juli Het Japanse elektronicaconcern Fujitsu onderhandelt met de Britse branchegenoot STC over deelneming in STC-dochter ICL, een van de grootste computerfabrikanten in Europa.

Fujitsu-topman Tadashi Sekizawa heeft dit vanmorgen bevestigd naar aanleiding van een bericht daarover in de Financial Times. Het Britse dagblad meldde dat de Japanners zelfs zouden overwegen een meerderheidsbelang in ICL te nemen.

Als Fujitsu meer dan 50 procent van ICL verwerft, is dit de grootste transactie die een Japanse computerfabrikant tot nog toe in Europa heeft gedaan. Analisten schatten de waarde van ICL, dat voor ongeveer zestig procent van STC's omzet zorgt en goed rendeert, op 3 tot 5 miljard gulden.

ICL en Fujitsu werken al geruime tijd samen. De Japanse onderneming maakt sinds begin jaren tachtig de vitale chips voor de grote computers van ICL. Van die tijd dateren al geruchten dat Fujitsu een belang in het Britse bedrijf zou willen hebben om daardoor een entree op de Europese markt te verwerven.

STC zou op zoek zijn naar een partner voor ICL om de enorme onderzoeks- en ontwikkelingskosten te delen. Het computerbedrijf steunt voor zijn omzet, vorig jaar 1,6 miljard pond ofwel 4,3 miljard gulden, overwegend op de Britse thuismarkt. De onderneming is al jaren van mening dat schaalvergroting nodig is om op de sterk concurrerende internationale computermarkt te overleven. ICL ging er vorig jaar nog vanuit dat de vereiste schaalgrootte zou kunnen worden bereikt door zelf ondernemingen over te nemen.

Deskundigen voorzien dat de Europese computerindustrie op korte termijn een ingrijpende herstructurering zal doormaken. Slechts enkele van de leidende Europese computerfabrikanten zullen in staat blijken zich te handhaven tegenover de Amerikaanse en Japanse concurrentie.

De Westduitse computerfabrikant Siemens nam recentelijk al de noodlijdende land- en branchegenoot Nixdorf over. Besprekingen tussen Philips en Olivetti, beide eveneens behorend tot de grootste Europese computerproducenten liepen kort geleden spaak.

Fujitsu is na de Amerikaanse concerns IBM en DEC (Digital Equipment Corporation) in grootte de derde computerfabrikant ter wereld. Vorig jaar boekte Fujitsu een omzet van 2,250 miljard yen (ongeveer 30 miljard gulden). De verwerving door de Japanners van een controlerend belang in ICL, aldus de Financial Times, zal politiek beslist voeten in aarde hebben. Niet alleen is ICL de enige Britse producent van 'mainframes', de grootste computers, maar het is bovendien een belangrijke leverancier aan Britse lokale en nationale overheden. Toen Fujitsu in 1981 probeerde in de Verenigde Staten de zeggenschap over Fairchild Semiconductor te krijgen, dat veel elektronica aan de Amerikaanse defensie-industrie levert, stak Washington daar een stokje voor.