China blijft het verzet in Cambodja steunen

PEKING, 19 juli China heeft vandaag afstand genomen van het Amerikaanse besluit de steun voor de Cambodjaanse verzetscoalitie in te trekken. De woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken zei dat de stap 'niet bevorderlijk is voor het bereiken van een rechtvaardige oplossing van de Cambodjaanse kwestie'. China is de belangrijkste bondgenoot van de Rode Khmer, de grootste van drie partijen in de Cambodjaanse verzetscoalitie. Gisteren kondigde de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken James Baker aan dat de Verenigde Staten de verzetscoalitie niet langer politiek zullen steunen en voorstander zijn van het vacant laten van de zetel in de Verenigde Naties, die nu door het verzet wordt ingenomen. Washington is voor vrije verkiezingen onder toezicht van de VN in Cambodja.

China meent dat Vietnam, ondanks een officiele aankondiging, vorig jaar niet al zijn troepen uit Cambodja heeft teruggetrokken en daarom zal Peking 'zijn steun aan het Cambodjaanse volk tegen de buitenlandse aggressor en voor nationale onafhankelijkheid voortzetten'.

Prins Norodom Sihanouk, de leider van de verzetscoalitie, noemde de Amerikaanse beleidswijziging vandaag 'een grove onrechtvaardigheid'. De prins zei dat het verzet de strijd tegen de regering van premier Hun Sen zal opvoeren. De afgelopen dagen boekte met name de Rode Khmer successen op het slagveld. Volgens waarnemers staan de vroegere heersers op enige tientallen kilometers van de hoofdstad Phnom Penh. In het westen van het land, nabij de Thaise grens, heeft het verzet naar eigen zeggen een aantal nederlagen geleden.

Pag.4: Standpunt China/ Nieuwsanalyse