Wereldbank: $1 mld winst op leningen

NEW YORK, 18 juli De Wereldbank heeft ruim een miljard dollar verdiend aan leningen aan ontwikkelingslanden. De nettowinst in het op 30 juni afgelopen boekjaar kwam uit op 1,046 miljard dollar tegen 1,094 miljard dollar in het vorige boekjaar. Dat heeft Ernest Stern, financieel directeur van de Bank, gisteren verklaard.

Het grootste risico waarover de Wereldbank zich zorgen maakt is de betalingsachterstand van sommige landen, aldus Stern. Guyana en Honduras hebben hun achterstand afgelopen jaar volledig ingelopen, terwijl Nicaragua, Panama en Zambia met een deel over de brug zijn gekomen.

Stern waarschuwde ervoor dat andere landen een achterstand kunnen oplopen door de combinatie van dalende grondstoffenprijzen en stijgende rentetarieven. Veel ontwikkelingslanden verdienen een groot deel van hun harde valuta's met de export van grondstoffen.

De Wereldbank heeft afgelopen boekjaar een recordbedrag van 13,9 miljard dollar aan leningen overgemaakt. Vorig jaar was dat 11,3 miljard dollar. De bank heeft 11,7 miljard dollar geleend op de internationale kapitaalmarkten. De voorzieningen belopen 10,8 procent van de uitstaande leningen tegen 10,2 procent aan het einde van vorig jaar. De bank wil dat percentage nabij de elf handhaven, aldus Stern.

Japan heeft deze week zijn leningen aan de Wereldbank helemaal afgelost. Het ging om leningen uit de jaren '50 en '60 voor de wederopbouw van het land van in totaal 862,9 miljoen dollar. (Reuter)